Нова норма: прийнятий Верховною Радою України Закон «Про Державний бюджет України на 2003 рік» містить низку законодавчих положень, що по-новому регулюють відносини в соціальній сфері.
Це означає: витрати на безоплатне або пільгове матеріальне і побутове забезпечення окремих категорій працівників (військовослужбовців) бюджетних установ (військових формувань), здійснюються за рахунок і в межах бюджетних асигнувань на утримання цих бюджетних установ (ст. 59). До таких витрат належать: забезпечення форменим одягом, речовим майном, службовим обмундируванням; забезпечення безоплатною медичною допомогою; надання санаторно-курортного лікування та відпочинку для оздоровлення; надання житла або виплата грошової компенсації за його піднайом (найом); знижка за користування житлом, паливом, телефоном та плати за комунальні послуги; надання кредитів на індивідуальне та кооперативне житлове будівництво або придбання індивідуального житлового будинку; безоплатний проїзд і перевезення багажу.
Таким чином, рівень забезпечення цих пільг прямо залежить від цьогорічного бюджетного асигнування відповідних державних установ.
Законом передбачено певні особливості надання у 2003 р. пільг, компенсацій і гарантій окремим працівникам (військовослужбовцям) бюджетних установ (військових формувань). Йдеться про встановлені законами: знижки плати за користуванням житлом (квартирної плати), паливом, телефоном та за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична та теплова енергія); безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі) та автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміського сполучення.
З нового року такі пільги надаються у разі, якщо грошові доходи цих працівників (військовослужбовців) менші від величини прожиткового мінімуму, встановленої для працездатних осіб (цей мінімум у нинішньому році становить 365 гривень на одну особу на місяць). Але тут же закон уточнює, що розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом з грошовими доходами зазначених працівників (військовослужбовців) не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
Отож, у 2003 році зазначеними пільгами можуть скористатися лише ті пільговики, чиї грошові доходи не перевищують 365 гривень на місяць, а розмір таких пільг не може бути більший, ніж різниця між фактично одержаним доходом і величиною прожиткового мінімуму. Наприклад, якщо місячний грошовий доход пільговика становить 360 гривень, то він має право скористатися пільгами у грошовому еквіваленті всього на 5 гривень.
Водночас хочемо заспокоїти, що на минулорічному рівні залишається забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до законів «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дитячих дошкільних закладах — як і торік, він становить 80 гривень на одну особу.
Незмінним залишається і розмір допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трьох років: 50 відсотків від прожиткового мінімуму. Нагадаємо, що на 2003 р. прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць затверджено в розмірі 342 гривні, а прожитковий мінімум для дітей до шести років — 307 гривень. Одноразова допомога при народженні дитини цього року надаватиметься в розмірі 200 гривень.
Звертаємо увагу, що статтею 63 цього Закону призупинено дію на 2003 р. окремих положень багатьох інших законів. Це, зокрема, стосується законодавчого положення про безплатне користування квартирою з опаленням і освітленням медичними та фармацевтичними працівниками, які проживають у сільській місцевості. Як і торік, у 2003 р. не діятимуть положення Закону «Про освіту» щодо встановлення середніх посадових окладів (ставок заробітної плати) науково-педагогічним працівникам вищих закладів освіти на рівні відповідної кратності середньої заробітної плати працівників промисловості. Призупинено дію положення Закону «Про охорону дитинства» щодо забезпечення місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування організації безкоштовного харчування учнів 1—3 класів загальноосвітніх навчальних закладів (крім дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із малозабезпечених сімей).
Для довідки: закон ухвалено парламентом 26 грудня 2002 р., введено в дію з 1 січня 2003 р. З повним його текстом можна ознайомитися в «Голосі України» від 10 січня ц. р.