Минулої неділі в обласному центрі відбувся велелюдний мітинг за єдність України (на знімку), проти її розчленування російськими окупантами. Попри густий лапатий сніг і дощ, понад тисячу небайдужих земляків зібралися біля меморіалу Солдатської Слави та Вічного вогню. Тобто на нетрадиційному для «майданівських» віче місці. Власне, сюди вперше організовано прийшли активісти Майдану, представники патріотичних партій та громадських організацій і навіть ті мешканці міста, які раніше оминали буд-які масові заходи. Надто після того, як учорашні керівники Полтавщини почали звозити до меморіалу своїх підлеглих-бюджетників, а також студентів і учнів зі всієї області на так звані антифашистські мітинги проти опозиції.

Власне, і цього разу тут мали лунати подібні гасла прихильників так званої федералізації. Їх через Інтернет закликав приїхати в обласний центр лідер досі практично невідомої в області громадської організації «Украинский гром», на емблемі якої зображений більш ніж промовистий символ — розлючений ведмідь із відкритою пащею. Зрештою, напередодні, відчувши настрої жителів краю, цей миргородський діяч із політичним «корінням» у Прогресивній соціалістичній партії анонсований захід скасував. Нібито «у зв’язку з загрозою здоров’ю і життю громадян Полтави з боку радикально налаштованих груп, здатних застосувати зброю». Тож ніякого сепаратистського «грому» у визначену «годину Ч» біля Вічного вогню не почули...

Натомість сюди прийшли полтавці, «найрадикальніші» з яких були з малолітніми дітьми та дуже «грізною» зброєю — освяченими у церквах пучечками вербових гілочок і креативними плакатами. Якраз для того, щоб рішуче засудити дії тих, хто задля власних шкурних інтересів закликає «федералізувати» Україну, а по суті, розірвати її на шматки та віддати на поталу окупантам і загарбникам. Народний депутат України Юрій Бублик, голова обласної ради Петро Ворона, молода активістка Ольга Жуковська та чимало інших промовців укотре нагадали: Полтавщина була і залишиться «серцем України», покликаним єднати її Схід і Захід.

Наголошувалося також на глибокій символіці зібрання на священному для кожного полтавця місці, біля кам’яного Солдата минулої війни та Вічного вогню, який уособлює пам’ять про полеглих у ній героїв-визволителів, за лічені метри від їхніх реальних могил. І щоб історія знову не повторилася, щоб за визволення рідного краю й держави знову не довелося платити ціною мільйонів людських життів, її громадяни мусять бути єдиними. А значить, непереможними.

Полтава.

 

Фото автора.