До орієнтовного порядку денного третьої сесії Верховної Ради України четвертого скликання, яка розпочнеться 4 лютого, вже входить понад 600 питань. І практично кожне з них можна зарахувати до пріоритетних.
Більш як 150 законопроектів уже підготовлено парламентськими комітетами до розгляду. Серед них: внесені Президентом України та урядом як невідкладні, для розгляду в першочерговому порядку проекти законів про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу стосовно підслідності злочинів, зміни до Кодексу законів про працю щодо запровадження мінімальної погодинної оплати в другому читанні, до закону про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування, законопроекти про державну підтримку страхування та кредитування експорту, про реструктуризацію заборгованості, що виникла внаслідок неповних розрахунків за енергоносії, про порядок визначення в натурі земельних часток (паїв) та їх обмін, про відчуження земельних ділянок права приватної власності, нова редакція закону про Концепцію національної безпеки України.
Серед питань, які парламентські комітети мають підготувати для розгляду на третій сесії, також більш як 20 невідкладних. Це законопроекти про Державний гімн України, упорядкування надання пільг із квартирної плати та за комунальні послуги і паливо, про кооперацію, недержавне пенсійне забезпечення, боротьбу з тероризмом (у другому читанні), Національну програму розвитку та реформування гірничо-металургійного комплексу, розмежування земель державної та комунальної власності, ринок, оренду, оцінку і охорону землі, державний земельний кадастр та ін.
Крім того, на початку нової сесії депутатам доведеться повернутися до одного з найболючіших питань — перегляду закону про держбюджет-2003, щоб знайти понад три мільярди гривень для підвищення мінімальної зарплати до 185 гривень на місяць, як це за чинним законом мало статися вже з 1 січня. І вирішити, чи зростати їй далі. Адже урядовим законопроектом, також внесеним до Верховної Ради як невідкладний, пропонується заморозити зростання мінімальної зарплати, вилучивши з уже чинного закону пункт, за яким з 1 липня 2003 року вона мала становити 237 гривень. Однак доля наших зарплат залежить не лише від фінансових розрахунків. Це питання, як і багато інших, перебуває не лише в законодавчій, а й у політичній площині, до якої під час нової сесії парламент зміщуватиметься дедалі сильніше. Адже якщо попередню сесію Голова Верховної Ради України Володимир Литвин назвав порою «політичного виростання», то наступна, за його висловом, вже буде «чітко відзначена наближенням президентських виборів».