З приводу нещодавніх парламентських слухань щодо ходу реформування аграрного сектора економіки до Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин надходить чимало звернень громадян. Це підтвердження важливості обговорюваних у сесійному залі питань, пов’язаних з сільгоспвиробництвом. Такий лейтмотив прес-конференції, проведеної народними обранцями — представниками цього комітету. З розумінням поставилися до розгляду аграрних питань і у Верховній Раді. У парламентських слуханнях тоді запросили взяти участь 512 осіб. Здебільшого представників всіх форм господарювання, які є нині на селі: від власника земельного паю до керівника приватного сільгосппідприємства. Присутні були чиновники з міністерств та відомств, які опікуються агропромисловим комплексом, банкіри.
У виступах народні депутати, представники громадських організацій, виробничники, незважаючи на політичне забарвлення, казали про кризову ситуацію в АПК. В результаті слухань було окреслено орієнтири — що насамперед треба вирішити на законодавчому рівні. Третя сесія, впевнений голова Комітету з питань аграрної політики й земельних відносин Іван Томич, щодо розгляду сільськогосподарських проблем буде важкою й відповідальною. У плані наступної сесії значиться понад 60 законопроектів — вдвічі більше, ніж на минулій. Серед найважливіших — проекти законів про стабільний розвиток сільського господарства, про державну земельну експертизу, про оренду землі в новій редакції, про розмежування земель державної і комунальної власності, про землеустрій, про оцінку земель, про ринок земель, про державний кадастр та інші документи, які вже подані або готуються до подання на розгляд комітету.
Іван Томич вважає: чимало вдалося зробити парламентаріям щодо розвитку агропромислового комплексу і на другій сесії. До активу депутатів можна вписати Закон «Про насіння і садивний матеріал». Перше читання витримали законопроекти «Про охорону земель», «Про внесення змін до Земельного кодексу», «Про землеустрій».
На думку голови комітету, ситуація протистояння, яка, на жаль, склалася під час другої сесії, не дала змоги ухвалити чимало прогресивних для села документів, що ставилися на голосування. Тому законопроекти «Про виділення земельних часток (паїв) в натурі», «Про сільськогосподарську дорадчу діяльність», «Про карантин рослин» та інші буде внесено на розгляд наступної сесії повторно.