Погоджувальну раду лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов розпочав з оцінки подій на Донбасі. З того, що в Донецькому регіоні відбулися терористичні акти, захоплення адмінбудівель, у результаті чого постраждали правоохоронці та цивільне населення, а на руках терористів уже є кров. «Україна не може з цим змиритися», — заявив О. Турчинов, наголосивши, що розпочата масштабна антитерористична операція із залученням Збройних Сил України відповідає українському законодавству, і висловив сподівання, що найближчим часом ситуацію буде стабілізовано. При цьому глава парламенту підкреслив, що на Донбасі триває не проти-стояння між українцями, а неприхована агресія з боку Росії.

О. Турчинов також повідомив, що матиме пряму телефонну розмову з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. «У першу чергу ми шукаємо консенсус, який би об’єднав усю націю», — наголосив Голова Верховної Ради. Він також повідомив, що в неділю підписав указ, у якому акцентовано увагу на завданнях, які упродовж трьох місяців має реалізувати парламент разом із урядом — децентралізація влади, розширення прав місцевих громад і місцевого самоврядування, формування дієвих механізмів участі громадськості у прийнятті рішень, оновлення міліції та інших силових структур. Для опрацювання відповідного пакета законопроектів, на думку Турчинова, треба залучати громадськість, фахівців, представників різних регіонів.

Ще одним дуже важливим питанням є зміни до Конституції, які нині опрацьовує Тимчасова спеціальна комісія. О. Турчинов запропонував долучитися до роботи ТСК не лише членам комісії, а й лідерам фракцій. При цьому він наголосив, що зміни до Конституції мають бути обговорені в усіх регіонах і відображати інтереси не політиків та лідерів фракцій, а всієї України.

Голова Верховної Ради також підтримав ідею проведення Всеукраїнського референдуму одночасно із президентськими виборами. При цьому О. Турчинов висловив переконання, що переважна більшість українців висловиться за незалежну унітарну Україну і готові захистити Україну, дати відсіч агресору, який посягає на територіальну цілісність нашої держави.

Судячи з погоджувальної ради, нинішній пленарний тиждень буде складним.

Перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема звернув увагу на те, що деякі народні депутати, кандидати у Президенти, замість того, щоб стабілізувати ситуацію в проблемних регіонах, організовують мітинги і підбурюють сепаратистів. Він закликав парламент дати оцінку діям таких депутатів.

Уряд запропонував до розгляду на нинішньому пленарному тижні 24 законопроекти, необхідні для проведення соціально-економічних перетворень, завершення першого етапу плану дій щодо лібералізації візового режиму України з ЄС, а також спрямовані щодо запобігання та протидії корупції, дискримінації. Кабмін також наполягає розглянути питання щодо розмежування бюджету України та АР Крим — законопроект щодо посилення фінансової самостійності Криму, ухвалити зміни до Податкового кодексу щодо вдосконалення окремих положень адміністрування податків, які дадуть змогу додатково залучити до бюджету близько 2,5 мільйона гривень.

Керівник фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв назвав першочерговими питання щодо ситуації в Донецькій та Луганській областях. Він запропонував повернутися до Постанови Верховної Ради від 20 лютого 2014 року        № 747 щодо заборони працівникам міліції застосовувати спецзасоби та займати адмінбудівлі. Ця постанова приймалася на той час із урахуванням абсолютно інших обставин, адже тоді не було загрози з боку зовнішнього агресора. Фракція «Батьківщина» також запропонувала скасувати рішення щодо урізань надбавок і права дострокового виходу на пенсію військовослужбовців та працівників СБУ. Соболєв наголосив на потребі протягом двох діб негайно замінити всіх керівників міліції та СБУ, а також глав районних адміністрацій в областях, особливо в тих, де є загрози з боку Росії. Адже деякі керівники увійшли в зговір з окупантами і фактично без бою здають адмінбудівлі. Серед законодавчих ініціатив фракції — відкласти розгляд законопроекту щодо обмежень в оплаті праці вчителів, бо це збурить громадськість, розглянути пакет законів щодо боротьби з корупцією, про приватне обвинувачення, щодо економічної діяльності на окупованих територіях.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що події на Донбасі є не мирними акціями громадян, а «спецопераціями путінських терористів». Він закликав парламент дати політичну оцінку таким діям. «Бо це початок війни проти України, — заявив Тягнибок. — Для Путіна важливо знищити територіальну цілісність України, розколоти країну, зірвати вибори, а колишні можновладці хочуть уникнути відповідальності за скоєні злочини проти української держави. Протидія окупантам і диверсантам має бути найжорсткішою». При цьому політик відзначив, що народ України підтримує якнайшвидше проведення антитерористичної операції і вимагає від влади конкретних та рішучих дій. Тягнибок також закликав підписати з іноземними країнами двосторонні угоди щодо надання військової підтримки Україні та прийняти звернення Верховної Ради до ООН, ОБСЄ і Ради Європи щодо порушення Російською Федерацією принципів цих організацій і виключення Росії з цим міжнародних структур, а також оголосити парламенту бойкот російським товарам. Тягнибок запропонував провести закрите засідання парламенту, на якому заслухати керівників силових структур, провести негайні кадрові зміни керівників підрозділів МВС та СБУ, а Генпрокуратурі відкрити кримінальні справи щодо бездіяльності керівників силових відомств в проблемних регіонах.

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко зауважив, що події останніх днів показали, що головний ворог України — не терористи та «зелені чоловічки», бо вони лише інструмент у боротьбі проти України. А бездіяльність представників нинішньої влади. Він закликав провести у терміновому порядку чіткі рішучі дії, зокрема, кадрові рішення на місцях, позбавити недоторканності тих народних депутатів-«гастролерів», які підігрівають сепаратистські настрої і розвалюють країну, зобов’язати всіх іноземців пред’являти міграційну карту на право на проживання в Україні, а у разі їх відмови — порушувати питання про видворення таких осіб із України. «Законопроектами ситуацію в Східній Україні не розв’язати, — сказав Кличко. — Необхідні рішучі державницькі дії, а парламент має терміново збиратися, щоб приймати відповідні рішення».

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підкреслив, що лише закликами і радикальними гаслами ситуацію не вирішити. Він висловився категорично проти силового сценарію розвитку подій та використання української армії проти людей. «Люди на Сході України не хочуть хамства і приниження щодо них з боку політиків, бути безправними у своїй державі, — сказав Єфремов. — Вони хочуть безпечного життя та впевненості в завтрашньому дні для себе та своїх дітей». Пропозиції регіоналів незмінні — надати російській мові статусу другої державної мови, провести дискусію щодо федералізації України, проведення місцевих референдумів. А також опублікувати у пресі проект конституційних змін. Головним завданням парламенту нинішнього пленарного тижня лідер регіоналів назвав прийняття економічних законопроектів.

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко висловив стривоженість у зв’язку з тотальним скороченням всіх соціальних програм, замороженням зарплат і пенсій, різким посиленням безробіття, стрибком цін, зростанням курсу долара, цін на бензин, предметів першої необхідності, ліків, проїзду в транспорті, тарифів у житлово-комунальному господарстві, що спричинить зростання соціального напруження. Він застеріг, що найближчим часом відбудеться обвал економіки Південно-Східних областей, а відтак і обвал наповнення держбюджету. Комуністи пропонують скасувати пенсійну та медичну реформу, закликають зупинити зростання цін, запровадити пеню за несвоєчасну виплачену зарплату, повернути під державний контроль головні галузі економіки.

Депутатські групи «Економічний розвиток» та «Європейська суверенна Україна» наголосили на потребі ухвалення економічних рішень. Анатолій Кінах закликав парламент приймати чіткі системні заходи, а не ситуативні законопроекти, спрямовані на відновлення ділової активності в Україні. А ДГ «Європейська суверенна Україна» запропонувала ухвалити Програму економічної безпеки України, доручити міністру енергетики та вугільної промисловості вжити заходів щодо скорочення обсягів споживання російського газу та переходу на альтернативні види палива.

Під час години запитань до уряду в п’ятницю депутати запропонували заслухати керівників фінансового блоку уряду — голову Нацбанку та міністра фінансів.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:

 

— У першу чергу ми шукаємо консенсус, який би об’єднав усю націю.

Олег Тягнибок, Сергій Соболєв, Андрій Іванчук.

Віталій Кличко, Петро Симоненко, Олександр Єфремов. 

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.