На другій сесії Верховної Ради України депутати ухвалили 450 рішень. Про це на підсумковій прес-конференції повідомив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. До того ж було прийнято понад 200 постанов, розглянуто 39 законопроектів, поданих Президентом, 154 — урядом, 194 — народними депутатами, 3 — Національним банком України. За тематикою, зазначив Голова ВР, переважали економічні питання.

Крім того, протягом цього часу відбулося вісім парламентських слухань. На переконання Володимира Литвина, «за емоційною напруженістю» найвдалішими були останні парламентські слухання стосовно поліпшення ситуації на селі. «Це була всеукраїнська розмова, — стверджував Голова ВР, — головне, щоб результати напрацювання були адекватні цій розмові».
У перспективі — ревізія держбюджету
До розгляду депутатським корпусом уже підготовлено 750 законопроектів. Головними економічними питаннями наступної сесії Володимир Литвин вважає ревізію державного кошторису та прийняття Податкового кодексу. Але насамперед, переконаний глава парламенту, потрібно знайти компроміс у Верховній Раді, де кожен із 450 депутатів має свою думку і позицію, із якими не можна не рахуватися.
Водночас, за словами Володимира Литвина, нині є проблеми, пов’язані з законом про мінімальну заробітну плату. «Ми домовилися з урядом — відклали розгляд змін до бюджету, щоб все врахувати і передусім подивитися, що можна зробити для збільшення доходної частини бюджету», — зазначив він. За його словами, якщо в бюджеті не знайдеться коштів на виплату зарплати (встановлену з 1 липня в розмірі 237 гривень), то є ризик збільшення заборгованості з неї.
Голова ВР припустив, що деякі рішення парламенту будуть популістськими і перегукуватимуться з президентською кампанією, яка, на його переконання, «піде повним ходом» після літніх вакацій.
Мирні плани на президентські вибори
Володимир Литвин заявив, що не боротиметься за президентське крісло через «чинники, які співставив з реальними можливостями», котрі відмовився аргументувати. Він поділився, що має інші, але «дуже мирні плани». «Я живу винятково інтересами парламенту», — зазначив Голова ВР. Водночас він нагадав, що раніше не раз заявляв про те, що не балотуватиметься до парламенту, але торік все-таки став народним обранцем...
А ймовірними претендентами на посаду Президента вважає Віктора Ющенка, Петра Симоненка, Юлію Тимошенко, Олександра Мороза, Віктора Медведчука та Віктора Януковича і додав, що «навряд чи з`являться нові претенденти». Голова ВР припускає, що політичні сили, які створили блок «За єдину Україну!», не зможуть висунути єдиного кандидата на президентські вибори.
Парламентські вибори
Наступні парламентські вибори відбудуться на пропорційній основі, переконаний Голова ВР. Він спрогнозував, що переможцями виборчих перегонів можуть стати дві-три політичні сили, які зможуть домовитися між собою й утворити більшість. А нині, за його словами, потрібна чітка система стримання і противаг між різними гілками влади. Проте, якщо кандидат у депутати задекларує свою партійність під час виборчих перегонів, може залишитися і змішана форма виборів.
Більшість і опозиція
Голова Верховної Ради вважає, що парламентська більшість не розвалилася і буде дієздатною на наступній сесії. Проте, на його переконання, можуть виникнути нові цікаві її конфігурації, приміром, до більшості може приєднатися фракція «Наша Україна» або деякі її депутати.
На думку Володимира Литвина, закон про більшість і опозицію треба приймати після наступних виборів, бо нині не можна визначити, що таке опозиція. Крім того, за його словами, в країні відсутні соціальні умови для опозиційності, оскільки для того, щоб висловлювати власну точку зору, необхідна незалежність людини.
Запорука стабільності
Політична реформа може бути запорукою стабільності, наголосив Володимир Литвин. Але якщо парламент не почне вносити відповідні зміни до Конституції на наступній сесії, то, за його словами, ця реформа не почнеться ніколи. «Парламент повинен нести повну відповідальність в межах своїх повноважень, розширивши свої контрольні функції», — наголосив В. Литвин. Він зазначив, що деякі фракції підтримують внесення змін до Конституції за умови, що це буде «разова акція», та що такий документ забезпечить стабільність розвитку України.
Голова ВР вважає, що парламент і уряд приречені нести взаємну відповідальність. Водночас В. Литвин переконаний, що не можна стосовно уряду постійно жити з почуттям тимчасовості, а виходити з того, що іншого Кабінету Міністрів до президентських виборів у нас не буде.
Проте з четвертого лютого, коли розпочнеться третя сесія, буде не менш цікавий період, а з наближенням президентської кампанії, за словами Голови ВР, «почнемо жити цікаво і буде не до уряду».