Вечірнє засідання 16 січня
На початку засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив про вихід народного депутата Олександра Волкова із фракції СДПУ(о). Кулуарами парламенту вже давно блукали розмови про те, що О. Волков планує створити власну фракцію. А ось як прокоментував це в інтерв’ю журналістам лідер фракції СДПУ (о) Леонід Кравчук: «Це нормально, якщо він (О. Волков. — Авт.) хоче створити свою фракцію, і ми йому навіть допоможемо». Поки що ніхто не знає, скільки депутатів входитимуть до нової фракції та як вона називатиметься. Однак, як стало відомо кореспондентові «ГУ», 15 депутатів, передусім нині позафракційні, вже виявили бажання увійти до нової фракції.
Депутати схвалили постанови про зміну меж міста Нетішин Хмельницької області та про звернення до Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина у зв’язку з резолюцією учасників засідання «круглого столу» з проблеми виплати всім категоріям жертв націонал-соціалістських переслідувань. Автори звернення, зокрема, пропонують німецьким колегам внести зміни до федерального закону про створення фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє», додати до переліку осіб, котрі мають право на отримання компенсаційних виплат з боку Німеччини, дітей віком до 12 років і дітей, народжених в неволі, примусових сільськогосподарських працівників, в’язнів таборів, розташованих на окупованій території колишнього СРСР і в яких широко застосовувалася примусова праця, а також осіб, які врятувалися під час розправ з мирним населенням. 
Парламент прийняв у цілому зміни до Закону «Про кінематографію», в якому його норми приведено у відповідність із Законом «Про авторське право і суміжні права», а також зміни до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» стосовно стягнення мита з іноземців. У цьому документі скасовується стягнення державного мита за реєстрацію національних паспортів іноземних громадян, тобто іноземці, які приїжджатимуть в Україну як туристи, в гості до родичів чи у службові відрядження, не сплачуватимуть мито. Натомість вводиться державне мито за продовження терміну перебування в Україні іноземців у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 гривень), а також збільшення розміру державного мита за видачу або продовження строку дії посвідки на проживання іноземцями та особами без громадянства від 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян до п’яти (85 гривень) — на постійне проживання, та від 0,2 неоподатковуваного мінімуму до двох (34 гривні) — на тимчасове проживання.
Загалом також схвалено зміни до Закону «Про податок на додану вартість» стосовно операцій із лізингу. Цей закон врегульовує питання про визначення термінів та оподаткування операцій із фінансової та оперативної оренди (лізингу). А саме: до операцій із продажу товарів віднесено операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договором фінансової оренди (лізингу). Законом визначається, що бартерні операції оподатковуватимуться відповідно до загальних правил.
У першому читанні схвалено й два соціальні закони. Законопроект про зміни до Закону «Про пенсійне забезпечення» передбачає, що працівники, які зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах на шахтах, що реструктуризуються або перебувають у стадії ліквідації та підготовки до неї, матимуть право на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на цих роботах не менш як 25 років. А ухвалені в першому читанні зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачають доповнити перелік осіб, які відносяться до інвалідів війни, учасниками бойових дій під час Великої Вітчизняної війни, які стали інвалідами внаслідок трудового каліцтва або загального захворювання. За основу також прийнято зміни до майже 10 законів.