Усі знають кумедного плюшевого ведмедика Вінні-Пуха, у якого в голові тирса. Казку про нього більш ніж 70 років тому написав англійський письменник і гуморист Алан Александер Мілн для свого малого сина... Крістофера Робіна. Але чи знаєте ви, що у Вінні-Пуха був живий прототип?

Історія ця почалася в канадському місті Вінніпег (провінція Манітоба), де жив Гаррі Коулборн, молодий ветеринар. Гаррі народився в Англії, але в 18-річному віці переїхав до Канади. Коли спалахнула перша світова війна, Гаррі призвали до канадської армії. 23 серпня 1914 року він та інші рекрути виїхали з Вінніпега у військовому ешелоні. Наступного дня ешелон зупинився в Уайт-Рівер, Онтаріо. Тут Гаррі, прогулюючись біля залізничних колій, побачив у місцевого мисливця маленьке чорне ведмежа і купив його за 20 доларів. З ним Гаррі повернувся до ешелону, і солдати прийняли його як талісман, що приносить удачу. Гаррі дав ведмежаті прізвисько Вінні на честь їхнього рідного міста.

Ешелон направили до військової бази Валькатьє, що в провінції Квебек. У порту Квебека солдати завантажилися на кораблі і вирушили до Англії. Там канадських солдатів на кілька місяців розташували у казармах біля міста Соулзбрі. Вінні став улюбленцем солдатів через свою лагідну, як у кошеняти, вдачу. У грудні 1914 р. надійшов призов до Франції, де точилися бої, і Гаррі змушений був залишити ведмедика на піклування Лондонського зоопарку.

Через чотири роки, повернувшись до Лондона після війни, Гаррі хотів узяти Вінні з собою до Канади, але, побачивши, що той став об’єктом любові і радості для лондонців, змінив своє рішення і подарував ведмедя зоопаркові. Вінні прожив там п’ятнадцять років, даруючи радість лондонським дітям.

Саме там і побачив його Крістофер Робін — син Александера Мілна. Маленькому Крістоферу на перший день народження мати подарувала плюшевого ведмедика, якого звали... Едвард. З того дня хлопчик не розлучався з іграшкою ні на хвилину. Коли Крістоферу було п’ять років, він уперше потрапив до зоопарку, де й відбулася його зустріч з Вінні, справжнім ведмедем з Канади. Крістофер полюбив грайливе ведмежа і назвав свого плюшевого ведмедика Вінні-Пух (Пухом він називав свою іншу улюблену іграшку — лебедя). Батько Крістофера, Александер Мілн, натхненний своїм сином і його плюшевим ведмедем, почав створювати оповідання для дітей.

Близький друг автора, Ернест Шепед, зробив малюнки. Оповідання вийшли книжкою 1926 року й відразу ж стали популярними. Уолт Дісней, славетний кінорежисер-мультиплікатор і творець всесвітньо відомого «Діснейленду», полюбляв читати своїм дітям розповіді про Вінні-Пуха. У 1961 році він вирішив зняти за мотивами книжки Мілна мультсеріал, і Вінні став другою після Міккі-Мауса всесвітньою кінозіркою.

Чотири бронзові статуї нагадують нам про Вінні. У місті Вінніпег стоїть відлитий у бронзі в натуральну величину Гаррі Коулборн з маленьким Вінні. Копію цієї статуї і бронзовий портрет ведмедя з Канади можна побачити в лондонському зоопарку. Четверта ж стоїть неподалік від місця народження Вінні, в Уайт-Рівер, Онтаріо. А 1996 року пошта Канади випустила у світ серію з чотирьох марок. На них зображені «етапи життя» Вінні: зустріч Гаррі Коулборна з ведмежам, Крістофер Робін зі своєю улюбленою іграшкою з плюшу, малюнок Шепеда «Вінні і його друзі» і, нарешті, кінозірка Вінні-Пух у «Діснейленді», штат Флорида.

Підготувала Яна СТАДІЛЬНА.