У минулому році в результаті діяльності Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України державі та суб’єктам господарювання повернуто майже мільярд гривень. Про це журналістам під час брифінгу розповів керівник департаменту Віктор Литвиненко. За його словами, працівниками служби викрито 85% від зареєстрованих економічних злочинів. У сфері посадових злочинів, зокрема хабарництві, цей показник перевищив 90%. Загалом протягом 2002 року у сфері економіки викрито 42,3 тисячі злочинів, з них 32,2 тисячі тяжких і особливо тяжких. В останню категорію входять 2200 справ зі збитками понад сто тисяч гривень і 400 — зі збитками більше мільйона. Дев’ять з десяти розслідуваних справ було доведено до суду.
В. Литвиненко наголосив, що керована ним служба останнім часом змінила стратегію роботи — відмовилася «від дріб’язкової опіки» суб’єктів господарювання і масових перевірок та зосередила сили на тяжких злочинах. Новий підхід істотно змінив картину економічної злочинності. Так, за минулий рік розкрито 18 тисяч посадових злочинів та майже 14 тисяч злочинів проти власності, що разом становить 72% від загальної кількості. Серед найкриміналізованіших галузей господарської діяльності Литвиненко назвав бюджетну та банківську сфери, паливно-енергетичний та агропромисловий комплекси, ринок металобрухту та приватизаційні операції.
Олег ДЕНИСОВ.
Кожен податковий міліціонер знайшов 337 тисяч гривень
Торік підрозділи податкової міліції країни викрили 10 тисяч злочинів. До бюджетів усіх рівнів та цільових фондів з тіньового обігу вилучено понад 4,3 мільярда гривень.
Про це, підсумовуючи результати року, повідомив перший заступник Голови ДПА України, начальник податкової міліції, генерал-полковник Віктор Жвалюк.
За його підрахунками, на кожного податківця припадає 337 тисяч повернених державі гривень. Крім цього, завдяки оперативно-розшуковим заходам удалося повернути в Україну валютних цінностей на 41 мільйон доларів.
Абсолютна більшість злочинів в економічній сфері —умисне ухиляння від сплати податків. В структурі порушених кримінальних справ 55 відсотків стосується маніпулювання з ПДВ, 31 відсоток — з податком на прибуток і 7 відсотків — з акцизними зборами.