Учора в Києві відбулося перше засідання міжпарламентської комісії з співробітництва Федеральних Зборів РФ та Верховної Ради. На думку глави українського парламенту Володимира Литвина, який зустрівся з членами делегації, «таку комісію слід було створити давно. Президенти зустрічаються, говоримо про стратегічне партнерство, а ситуація на краще не змінюється». Як відомо, міжпарламентська україно-російська комісія — піонер, але вже є домовленість, принаймні на робочому рівні, що такі комісії буде створено з Польщею, Литвою, Грецією, повідомив Голова Верховної Ради.
Враховуючи, що зустріч відбувалася напередодні закриття другої сесії останнього скликання, Володимир Литвин зупинився на внутрішньополітичній ситуації в Україні. За його словами, «якщо порівнювати цей період з таким самим періодом 1998 року, то результати роботи парламенту нинішнього скликання ліпші. Проте немає підстав бути задоволеними: в парламенті нині дуже складна ситуація, і провина лежить на кожному. Але завдяки тверезому політичному розрахункові вдалося зняти напруження». Володимир Литвин прогнозує, що вже в середині літа розпочнеться передвиборна президентська боротьба, «і важливо, щоб у цей час парламент не забував виконувати свої головні функції».
Проте повернемося до головної теми. За словами віце-прем’єра України з гуманітарних питань, співголови комісії Дмитра Табачника, це засідання особливе з кількох причин: «По-перше, відкривається новий формат співпраці між парламентами, нам вдалося знайти активну робочу форму співробітницва, що сприятиме взаєморозумінню і дружбі, а це головний сенс нашої діяльності. По-друге, знайдено справжній інструмент для обміну досвідом і законодавчою практикою, і, по-третє, ця подія передує відкриттю року Росії в Україні, запланованому на 27 січня в Києві».
Про завдання комісії розповів її співголова від Ради Федерації Вадим Густов: найперше — затвердити регламент, друге — «створити чотири-п’ять спеціальних груп з різних напрямів, аби проаналізувати, що заважає розвиткові фінансових груп, міжнародних лізингових компаній, як кардинально поліпшити прикордонне співробітництво». Борис Пастухов, співголова комісії від Державної Думи, переконаний, що обрана форма співпраці виправдає себе. Тим паче що депутати виявили неформальну зацікавленість у тому, щоб увійти до комісії. Уже під час розгляду першого питання сторони продемонстрували неабияку солідарність і, без зволікань, одноголосно затвердили регламент.
Учора ввечері також відбулося засідання міжпарламентської групи дружби «Україна—Росія».