Порівняно з подіями, що відбуваються в сусідній Донецькій області, обстановка в Луганську відносно спокійна, але напружена до краю. Співробітники міліції здійснюють посилену охорону стратегічних об’єктів, адміністративних будівель і телекомпаній. «У штатному режимі проводяться оперативно-розшукові заходи щодо запобігання й розкриття злочинів, а також виявлення і затримання тих громадян, які незаконно носять зброю, — повідомляє начальник головного управління МВС України в Луганській області Володимир Гуславський. — У разі вчинення кримінального злочину на місце події виїжджають посилені слідчо-оперативні групи».

Зокрема, у Сєверодонецьку в одному з автомобілів, зупиненому для перевірки, співробітники карного розшуку разом з нарядом ДАІ виявили цілий арсенал — карабін, два пістолети та патрони до зброї. Їх власника затримано. Для допомоги правоохоронцям в обласному центрі створена «Луганська сотня» (її ще називають «Луганська самооборона»), яка об’єднує людей для захисту міста від сепаратистів. Останнім часом жителі побоюються ходити по вулицях із синьо-жовтими стрічками, оскільки вже були випадки агресивної реакції з боку проросійськи налаштованих людей. Луганцям також надають підтримку представники київського Майдану, які прибули до міста.

Попри постійні переговори й ультиматуми, захопники будівлі СБУ не збираються складати зброю. «Ресурсів у нас вистачає, боєприпасів досить, вода, їжа — із цим проблем немає, — пояснює член координаційної ради Луганської області Олексій Чміленко. — Єдине, звичайно, відчувається психологічний тиск, але ніхто не здається. Понад те, ми формуємо так званий зелений коридор із блокпостів між Донецькою й Луганською областями, щоб наші сили і спостерігачі могли безперешкодно переміщатися між регіонами».

Щодня захопники перебувають в очікуванні штурму. Як відомо, «в умовах інспірованих ззовні сепаратистських терористичних атак, створення бандитських формувань, фінансованих із-за меж країни, загрози внутрішньому порядку й законності» міністр МВС України Арсен Аваков підписав наказ про створення спецпідрозділу «Схід» у Луганській області. Формування спецпідрозділу відбуватиметься із луганців і в найкоротший строк, «без зволікань і формальностей — згідно з викликами часу».

Луганськ.