Учора в історичному центрі міста врочисто відкрито нове приміщення консульства Російської Федерації в Харкові. У церемонії взяли участь посол Росії Віктор Черномирдін і голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов.
Утім, будинок консульства, яке тепер обслуговуватиме кілька найгустонаселеніших регіонів Східної України, новим не назвеш. Особняк побудовано ще 1912 року. Мешкали в ньому в різний час представники дворянського стану, керівники Радянської України. Будинок — історична пам’ятка. Але тепер це власність Росії. Півсотні українських і російських архітекторів і будівельників, які півроку трудилися, щоб надати йому належного вигляду, зробили все для того, щоб майже столітня будівля, занехаяна в попередні роки, знайшла друге життя.
Віктор Черномирдін подякував усім, хто брав участь у реставрації комплексу, назвав цей день історичним у відносинах двох країн. Величезна Росія, з’ясовується, не так уже й багато будинків здає в експлуатацію за своїми межами — 5—6 на рік, не більше. «Але важливе, — наголосив він, — не те, скільки буде побудовано нових консульств, скільки буде сказано добрих слів, а які будуть результати наших економічних відносин. Росія, як і раніше, вважає Україну важливим стратегічним партнером, і наші відносини, насамперед в економіці, повинні зміцнюватися і розвиватися. До того ж ми можемо і зобов’язані разом виходити на ринки третіх країн».
Посол також сказав, що поки що не бачить гострої потреби введення закордонних паспортів і віз, щоб перетнути кордон між нашими країнами. «Над цією пропозицією треба добре поміркувати, усе зважити, щоб не наламати дров, як це вже не раз було в нашій недавній історії».
 
Харків.