На 1 січня 2003 року Міністерством юстиції України зареєстровано 125 політичних партій, повідомляє прес-служба Мін’юсту.
До 1 квітня 2003 року ці партії мають привести у відповідність до Закону «Про політичні партії в Україні» свої програмні і статутні документи та подати їх до Міністерства юстиції України для перевірки. Згідно із законом, така перевірка має відбутися через рік після парламентських виборів.
За словами Міністра юстиції України Олександра Лавриновича, в усіх регіонах України регіональні структурні утворення мають 27 політичних партій. Найбільша кількість зареєстрованих структурних утворень у районах, містах, районах у містах у Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), партії «Демократичний союз», Всеукраїнського політичного об’єднання «Жінки за майбутнє», Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», Партії регіонів, Соціалістичної партії України, Комуністичної партії України.
Водночас діяльність 35 політичних партій поширюється на менш ніж половину регіонів України (від 13 до 1).  Не мають жодного зареєстрованого структурного утворення 11 політичних партій.