Нова норма: Верховна Рада України ухвалила нову редакцію Закону «Про охорону праці».
Це означає, що посилено гарантії конституційних прав громадян на охорону їх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови їхньої праці. Так, відтепер роботодавець ( тобто власник підприємства, установи, організації будь-якої форми власності, виду діяльності, або фізична особа, яка використовує найману працю) під час укладання трудового договору зобов’язаний поінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих чинників, можливі наслідки їх впливу на здоров’я. Роботодавець також зобов’язаний ознайомити працівника з його правами на пільги та компенсації за роботу в таких умовах.
Працівникові не можна пропонувати роботу, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я. Усі працівники, згідно із законом, підлягають загально-обов’язковому державному соціальному страхуванню від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.
Закон визначив низку прав працівника на охорону праці під час виконання ним роботи. Так, працівник має право відмовитися від дорученої роботи в разі виникнення виробничої ситуації, небезпечної для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. При цьому за період простою з таких причин, якщо вони виникли не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток.
Закон надає працівникові право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується відповідних умов колективного договору. У такому разі працівникові виплачують вихідну допомогу в розмірі не менше тримісячного заробітку.
Згідно з іншим положенням закону роботодавець зобов’язаний перевести працівника на легшу роботу, якщо останній відповідно до медичного висновку потребує цього. Причім переведення здійснюють за згодою працівника на термін, зазначений у медичному висновку. А в разі потреби такому працівникові може бути встановлено скорочений робочий день та організовано проведення навчання з набуття іншої професії.
Крім того, закон визначає пільги і компенсації за важкі і шкідливі умови праці, правила забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту.
Окремо регламентовано охорону праці жінок, неповнолітніх та інвалідів. Заборонено застосування праці жінок і неповнолітніх на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, заборонено також залучати їх до піднімання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми (переліки важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок та неповнолітніх, затверджені наказами МОЗ України відповідно від 29 грудня 1993 р. № 256 та від 31 березня 1994 № 46). Крім того, не допускається залучення неповнолітніх до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні. Підприємства, які використовують працю інвалідів, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії.
Уперше на рівні закону передбачено стимулювання охорони праці, у т. ч. економічними засобами. Встановлено, що до працівників можуть застосовуватися будь-які заохочення за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів з підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці. За умови досягнення належного стану охорони праці і зниження рівня або відсутності травматизму і професійної захворюваності внаслідок здійснення роботодавцем відповідних профілактичних заходів для підприємства може бути встановлено знижку під час розрахунку розміру страхового внеску до Фонду соціального страхування. І навпаки, за високий рівень травматизму і професійної захворюваності та неналежний стан охорони праці до розміру такого внеску може бути встановлено надбавку.
Звертаємо увагу, що закон покладає на роботодавця та працівника взаємні права і обов’язки у галузі охорони праці. Крім передбаченої іншими законами відповідальності за порушення правил охорони праці, цей закон встановлює штрафні санкції до юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю. За порушення законодавства про охорону праці, невиконання розпоряджень посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці таких осіб притягають до сплати штрафу, розмір якого не може перевищувати п’яти відсотків місячного фонду заробітної плати юридичної чи фізичної особи. Для довідки: закон ухвалено парламентом 21 листопада 2002 р. Він набрав чинності 17 грудня 2002 р. З повним його текстом можна ознайомитися в «Голосі України» за 17 грудня 2002 р.
ДЛЯ ДОВІДКИ: закон ухвалено парламентом 21 листопада 2002 р. Він набрав чинності 17 грудня 2002 р. З повним його текстом можна ознайомитися у «Голосі України» за 17 грудня 2002 р.