Рахункова палата України підводить підсумки своєї шестилітньої діяльності. Конституційний орган державного фінансово-економічного контролю, який утворюється Верховною Радою України, підпорядкований і підзвітний їй, розвивався непросто.
Активна робота Рахункової палати розпочалася з призначенням Верховною Радою її Голови Валентина Симоненка та семи членів колегії.
Перший вагомий крок державних контролерів — уперше в історії незалежної України було перевірено і проаналізовано виконання держбюджету. Сталося це в 1997 році з ініціативи Рахункової палати.
Нині така робота виконується щорічно, як конституційна норма. Упродовж шестилітньої діяльності Рахункової палати України з порядку денного не cходить питання про повноту повноважень цього найвищого контролювального органу.
Торік народні депутати України конституційною більшістю ухвалили Закон України «Про внесення змін до ст. 98 Конституції України». Згідно з цим законом «... парламентський контроль за формуванням і виконанням державного бюджету України і місцевих бюджетів у частині фінансування повноважень місцевих державних адміністрацій... від імені Верховної Ради України проводить Рахункова палата України». Але Президент на цей закон наклав вето.
Закон, зокрема, давав можливість контролю за доходною частиною бюджету, банківською системою, державними спеціальними фондами тощо. За словами Валентина Симоненка, у світі діє 180 рахункових палат, і всі вони наділені такими повноваженнями, крім однієї — в Україні.
Учора згідно з планами роботи Верховної Ради Рахункову палату відвідав Голова ВР Володимир Литвин. Він ознайомився з умовами праці контролерів та проблемами, що стоять перед найвищим контролювальним органом країни, необхідністю їх розв’язати.
На короткій прес-конференції Володимир Литвин, відповідаючи на запитання журналістів, зокрема, сказав, що прийнятий парламентом закон, який передбачає розширення повноважень Рахункової палати, нині майже рік перебуває на розгляді Конституційного Суду. На превеликий жаль, сказав Володимир Литвин, не визначено,  скільки часу він там може бути. Незабаром Верховна Рада звернеться з листом до Конституційного Суду з цього питання.
Інша гостра проблема, зауважив Голова ВР, полягає у тому, що багато приписів Рахункової палати не виконуються. Ці моменти законодавці обов’язково врахують у своїй роботі.
На запитання журналістів відповідав також Голова Рахункової палати В. Симоненко. Він, зокрема, повідомив, що торік з держбюджету не за цільовим призначенням було використано 2,6 мільярда гривень.