Голова Верховної Ради України Володимир Литвин так спрогнозував в інтерв’ю журналістам події в політичному житті 2003 року: «Все розвиватиметься штатно до середини літа. Після цього почнеться дуже швидкий процес переструктурування і перегрупування політичних сил, які вже орієнтуватимуться на тих чи тих кандидатів у президенти. Після літніх вакацій уже розпочнеться відкрита передвиборна кампанія, хоч це і суперечить виборчому закону. А до літа триватиме політичне позиціювання, активні переговори. Поки що мало хто розкриває карти».
Закрите засідання парламенту стосовно виконання закону про статус народного депутата України, як повідомив Володимир Литвин, відбудеться на наступній сесії 19 лютого. Адже до завершення цієї сесії парламенту треба вирішити дуже багато нагальних питань.
Передусім, наголосив Голова ВР, — це внесення змін до закону про Держбюджет-2003 і до закону щодо підвищення мінімальної зарплати в першому півріччі до 185 грн. Це потребує додатково понад три мільярди гривень. «Ці кошти треба шукати і йти певною мірою на секвестр бюджету», — зазначив В. Литвин.
Подання Генерального прокурора про притягнення до кримінальної відповідальності Юлії Тимошенко, яке Генпрокуратура обіцяла внести до ВР на початку року, за словами В. Литвина, ще немає у парламенті, як ще й не було про це розмов.
Володимир Литвин висловив переконання, що до кінця другої сесії вдасться вирішити «по суті» питання про депутатів-сумісників. Хоча рішень стосовно всіх депутатів, які суміщують мандат народного обранця з посадами у виконавчій владі, можливо, і не буде прийнято. Голова ВР повідомив, що власноруч написав кожному народному депутату-суміснику листа з пропозицією добровільно скласти повноваження народного обранця, щоб глава парламенту не був змушений звертатися до суду. До того ж В. Литвин мав розмову з Президентом України Л. Кучмою, який також запропонує депутатам-сумісникам якомога швидше визначитися, де вони хочуть працювати. Керівництво парламенту також планує провести зустріч з керівництвом Регламентного комітету ВР, під час якої визначитися з процедури розгляду цього питання.
У народних депутатів різні позиції з приводу запропонованих профільним комітетом змін до Регламенту — щоб голосування відбувалося не лише у четвер, а щодня після обговорення законопроектів. На думку В. Литвина, нинішня процедура голосування «значною мірою гальмує роботу ВР». Адже законопроект після його розгляду може ставитися на голосування за два тижні, коли депутати вже встигли забути цей документ, і процес обговорення починається по-новому.
Коментуючи хід політичної реформи в Україні, Голова Верховної Ради заявив: «Якщо вона триватиме так, як нині, то триватиме нескінченно». На його погляд, не всі політичні сили зацікавлені в негайному проведенні політичної реформи. «Ті політики, які мають гарні шанси і перспективи, не зацікавлені, щоб це питання вирішувалося сьогодні, — сказав В. Литвин. — Створено спеціальну комісію, але з боку багатьох фракцій інтересу до її роботи немає. Хоча в новорічному посланні Президент України Леонід Кучма ще раз акцентував, що політична реформа — одне з головних питань, які треба вирішувати».
Оптимістичні прогнози у Володимира Литвина і щодо парламентської більшості. На його переконання, якщо буде грунтовна підготовка законопроектів та їх вичерпна аргументація, тоді завжди буде і результат. Володимир Литвин ще раз закликав парламент і уряд наполегливо працювати для узгодження документів, які виносяться на розгляд Верховної Ради.