Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом порушення закону під час виборів народних депутатів у Лозівському виборчому окрузі № 180.
У газеті «Голос України» за 10 грудня 2002 року було опубліковано статтю «Розвіймо легенди», в якій народний депутат Анатолій Мойсейович Гіршфельд накинувся з різкими вихватками і навіть образами на мою адресу.
Я залишаю на вашій совісті докори щодо мене в несправедливості та непатріотизмі. Але я дійсно є законником, юристом і борцем з корупцією, хоча ви, Анатолію Мойсейовичу, і вжили ці слова у зневажливому тоні. А як юрист, я керуюсь документально підтверджувальними фактами, а не емоціями й домислами, якими переповнена ваша стаття.
Як голова Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю заявляю:
1) Вам шкода, що я «поставив свій підпис під матеріалом, який незаслужено ображає багатьох людей». Однак усі викладені в матеріалах факти були подані в колективному зверненні 85 народних депутатів України до Генеральної прокуратури у вересні 2002 року. Невже всі депутати були ідіотами й не розібралися в суті справи, перед тим як підписувати таке? Я після вивчення справи можу стверджувати, що ВСІ факти, викладені у зверненні та в моїй статті, підтверджені документально.
2) Якщо все сказане мною однозначно підтверджується документами, то у вашій статті немає нічого, крім емоцій. У будь-якому випадку, з усіх наведених вами «фактів» заслуговує на увагу тільки один, на якому ви будуєте свою позицію:
«На підставі скарг виборців факти порушення закону були досліджені й затверджені рішенням Харківського обласного апеляційного суду. Безпосередньо в залі суду перевірялися бюлетені і списки виборців. Як наслідок, апеляційний суд визнав голосування на ряді дільниць недійсним. На підставі цього рішення був проведений повторний підрахунок голосів, і окружна виборча комісія своєю постановою визнала мене переможцем виборів у 180-му окрузі».
Я можу сказати тільки одне: ви, Анатолію Мойсейовичу, пишете, м’яко кажучи, неправду! Достатньо подивитися рішення згаданого вами суду, щоб пересвідчитися в цьому. І як законник і юрист, я, певна річ, дивився це судове рішення. Вам нагадати його, Анатолію Мойсейовичу? Ви особисто, а не міфічні виборці, зверталися до Харківського апеляційного суду з вимогою оголосити недійсним голосування у ряді виборчих дільниць, де ви програли вибори. Крім того, ви вимагали від суду скасувати результати виборів з небажаною для вас перемогою Івана Діяка. І пам’ятаєте рішення суду? Суд ВІДМОВИВ вам у задоволенні цих вимог! Визнавши наявність окремих порушень у процесі виборів, суд, однак, відмовився скасовувати результати виборів, оголосити недійсним голосування на десяти дільницях і відміняти голоси майже 8 тисяч виборців. І як юрист  і  законник я  можу пояснити, чому суд прийняв саме ТАКЕ рішення. Тому що він не мав підстав для якогось іншого рішення.
Певна річ, вас це не влаштовувало. Вам було необхідно будь-що списати 3,5 тисячі голосів виборців, які віддали перемогу на виборах вашому суперникові. Тому замість суду відміняти вибори і оголошувати голосування на ряді дільниць недійсним узялася окружна виборча комісія № 180 на чолі з В. Годіною — працівницею підзвітного вам заводу. І зробила вона це зі щонайгрубішими порушеннями законодавства України, у зв’язку з чим і звернулися до Генпрокуратури 85 народних депутатів. З окремими колективними заявами з цього приводу неодноразово зверталися члени дільничних виборчих комісій, на чиїх дільницях ОВК № 180 оголосила голосування недійсним.
Нагадую, що порушено було вимоги ч. 9, 11, 12 ст. 72, ст. 30 і 31 Закону України «Про вибори народних депутатів України». І якщо внаслідок перевірки цих фактів з’ясується, що подібні дії окружкому призвели до необгрунтованого оголошення виборів недійсними, то з’явиться склад злочину, передбачений статтями 157 і 158 Кримінального кодексу України. Тому вже 7 місяців йде навмисне блокування належної перевірки. А міська прокуратура взагалі видає на-гора результати перевірки ще раніше, ніж розпочне якіїсь реальні дії.
Певна річ, ви, пане Гіршфельде, не ризикуєте про це загадувати. Ви віддаєте перевагу розмові про те, що тепер ви «заслужений парламентарій України».
3) Я залишаю поза увагою ваші нападки на народного депутата України ІІІ скликання І. Діяка, який був вашим суперником на виборах. Як голову Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, мене не цікавить перегляд результатів виборів, який так вас лякає. Але грубі порушення законодавства України і бездіяльність влади є моєю прямою компетенцією. Тому, пане Гіршфельде, мене не хвилює ваш депутатський мандат! Але я все одно дотримуюся думки, що посадові особи, винні у порушенні закону, повинні бути покарані. Навіть якщо вам це не до вподоби. І нема чого представляти це як переслідування ваших прибічників І. Діяком і його помсту особисто вам. Наскільки мені відомо, на сьогодні у виборчому окрузі № 180 жоден з ваших прибічників не постраждав. У той же час двох представників Діяка було звільнено з роботи.
4) Ви звинувачуєте мене у безвідповідальних діях. Проте після колективного звернення народних депутатів і мого Генеральна прокуратура України за викладеними в них фактами порушила кримінальну справу. У цьому світлі мені зрозуміле ваше занепокоєння. Однак, як казали древні римляни, правосуддя повинно відбутися за будь-яких обставин.
Володимир СТРЕТОВИЧ,голова Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.