Міфи про те, що сертифікація бухгалтерів несе загрозу їхній професійній незалежності, або про те, що це черговий хитрий спосіб «викачування» грошей, не перешкоджає багатьом бухгалтерам-практикам виступати за неї. Адже сертифікація не тільки створює певну шкалу оцінки професійної спроможності, а й дає певні гарантії якості бухгалтерських послуг. І якщо перший з цих аспектів важливий насамперед для самих фахівців-бухгалтерів, то другий — для споживачів. Адже, за визначенням американського інституту бухгалтерів, бухгалтерський облік у країнах з ринковою економікою забезпечує кількісну інформацію про учасника ринку, необхідну для прийняття управлінських рішень. Тобто підвищення якості бухгалтерії підвищує ефективність корпоративного управління, а, як відомо, ефективне управління майном — мета кожного, хто цим майном володіє.
Отже, як саме сертифікація сприяє поліпшенню бізнесу? Кількома шляхами: через зростання кваліфікації бухгалтерів та престижу професії; зниження рівня ризику для учасників фондового ринку і фінансових інститутів; завдяки гармонізації української системи професійної підготовки бухгалтерів з міжнародними стандартами; підвищенням ефективності системи корпоративного управління; посиленням контролю за дотриманням норм професійної етики бухгалтерів і аудиторів.
Крім того, впровадження міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в Україні має забезпечити прозорість фінансової документації для користувачів, підвищити професійний рівень вітчизняних менеджерів. Інакше кажучи: оскільки сьогодні інвестору, роботодавцю та споживачу потрібна впевненість у тому, що фінансова звітність готується фахівцями із знанням міжнародних стандартів, створення єдиної стандартизованої системи оцінки кваліфікації бухгалтерів та аудиторів — необхідний етап запровадження міжнародної системи бухобліку (МСБО). До того ж варто зауважити, що економічний шлях впровадження МСБО (створення попиту на інформацію за МСБО через посилення інвестиційних процесів) більш дієвий, ніж фіскальний (впровадження лише для податкового обліку).
Уже перші результати запровадження міжнародної сертифікації в Україні свідчать про інтерес до неї вітчизняних бухгалтерів та аудиторів, що дедалі зростає. У 23 областях України проводиться навчання за програмою СІРА. У 2002 році відбулося чотири екзаменаційні сесії (травень, серпень, вересень, листопад), в яких взяло участь понад 3000 кандидатів. На листопадову сесію зареєстровано більш як 4000 бухгалтерів та аудиторів. Кандидати на Міжнародний сертифікат мають підтвердити відповідність своєї кваліфікації міжнародним вимогам.
Показовим є відсоток успішного складання іспитів: у межах 30—50 відсотків. Враховуючи високий рівень вимог до кожного, хто складає іспит, можна впевнено сказати: українські бухгалтери стають кваліфікованими фахівцями.