Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти службових осіб Чорнобильської АЕС за фактами порушення законодавства про бюджетну систему України та зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Генпрокуратурою за результатами ревізії КРУ в Київській області проведено перевірку фінансово-господарської діяльності державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС».
Встановлено, що у листопаді-грудні 2001 року службові особи підприємства в порушення кошторису використання бюджетних коштів сплатили заборгованість з податків на суму 29,9 млн. грн. У подальшому з метою приховання зазначені кошти незаконно віднесли на витрати, що формуються планом використання бюджетних коштів і не передбачають сплати податків. Мали місце й інші порушення бюджетного законодавства України.
Оскільки в діях згаданих службових осіб вбачаються ознаки злочинів, а для встановлення всіх обставин необхідно провести ряд слідчих дій та експертиз, Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу.
Досудове слідство проводить прокуратура Київської області.
Одночасно Генпрокуратурою порушено кримінальну справу за фактом вчинення злочину службовими особами виробничого підприємства «Хмельницька АЕС». Вони звинувачуються в зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.
Встановлено, що вказаними службовими особами в січні та липні минулого року незаконно надавався дозвіл на відчуження майна Хмельницької АЕС, яке віднесене до стратегічного централізованого запасу Національної акціонерної енергетичної компанії «Енергоатом» і не могло бути реалізоване.
При цьому початкова ціна майна становила більш як мільйон грн. без врахування податку на додану вартість, а оціночна, згідно з висновком незалежної експертизи, — понад чотири мільйони грн. Проте керівництво виробничого підприємства «Хмельницька АЕС» цю інформацію від податкової служби області приховало.
Кримінальну справу для організації розслідування направлено прокурору Хмельницької області, повідомляє УНІАН.