Робоча група Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій опрацьовує для розгляду урядовий проект нової редакції закону про товарну біржу.

Метою проекту є вдосконалення біржової торгівлі, забезпечення гарантій виконання контрактів, запровадження в практику нових технологій, які сприятимуть обмеженню фінансових ризиків на ринку товарів. Як повідомляє Інформуправління ВР, зокрема, пропонується державне регулювання біржового товарного ринку здійснювати спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері регулювання організованих ризиків товарних ресурсів. Товарна біржа має створюватися на засадах добровільного об’єднання майна юридичних і фізичних осіб, а засновниками та членами товарної біржі не можуть бути органи державної влади та органи місцевого самоврядування, державні установи (організації), що фінансуються з державного бюджету. Згідно з законопроектом, державна реєстрація товарної біржі проводиться у порядку, встановленому законодавством про підприємництво. Серед інших новацій — те, що на біржові торги допускаються товари (крім об’єктів нерухомого майна), стандартизовані товарною біржою щодо якості, умов постачання та виконання інших характеристик відповідно до Правил біржової торгівлі.

За словами голови підкомітету з питань власності, приватизації та банкрутства Олега Царьова, проект закону грунтується на принциповому підході до діяльності товарних бірж — вони не займаються комерційним посередництвом, одержаний прибуток не розподіляється між членами біржі, а спрямовується на виконання її статутних завдань.