Судова палата з цивільних справ Верховного Суду України задовольнила касаційну скаргу представників екс-прем’єр-міністра Павла Лазаренка та скасувала ухвали Печерського місцевого суду міста Києва за 12 червня 2002 року та Апеляційного суду міста Києва за 23 липня 2002 року за позовом П. Лазаренка про визнання незаконною постанови Верховної Ради за 7 лютого 2002 року «Про припинення повноважень народного депутата України Лазаренка П. І.».
Як повідомив один із представників захисту П. Лазаренка, Верховний Суд фактично поновив порушені права підзахисного і визнав незаконними названі судові рішення стосовно П. Лазаренка й надіслав дану справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Павло Лазаренко просив скасувати постанову Верховної Ради України, якою було надано згоду Генеральній прокуратурі України на порушення проти нього кримінальної справи та його арешт. Своє прохання екс-прем’єр мотивував тим, що зазначене рішення приймали з істотними порушеннями Регламенту. Зокрема, було проігноровано висновок Комітету ВР з питань Регламенту про недостатню вмотивованість подання Генпрокуратури. Крім того, всупереч тому ж Регламенту постанову приймали за відсутності П. Лазаренка на засіданні парламенту, і голосування відбувалося з двох питань одразу, а не окремо з кожного, як вимагає Регламент. Загалом позивач обгрунтував свій позов одинадцятьма пунктами конкретних порушень під час приймання вищезгаданої постанови, повідомляє УНІАН.