Польські візи, які запровадять для українців улітку цього року, будуть дешеві, багаторазові і легкодоступні. «Ми передбачаємо, що деякі категорії громадян, зокрема підприємці і молодь, зможуть узагалі їздити до Польщі без віз», — заявив Прем’єр-міністр РП Лешек Міллер після переговорів з Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем, які відбулися у Варшаві під час офіційного візиту нашого прем’єра. Переговори щодо процедури оформлення віз — нині на фінішній прямій. Одна з головних умов членства Польщі в ЄС — закриття східних рубежів. Тож з 1 липня перетнути україно-польський кордон можна буде тільки з «наклейкою» в закордонному паспорті.
Хоча європейський статус Польщі змінюється, а Україна й надалі залишається за межами ЄС, однак Варшава декларує незмінність завдань україно-польського співробітництва: взаємодія в євроатлантичних та євроінтеграційних процесах. «Ми готові, якщо треба, ламати на цьому шляху кригу. А якщо буде потреба — і взяти роль доброго адвоката», — заявив Президент Александр Квасневський. «Польща підтримує ринкову і політичну трансформацію України і готова ділитися досвідом, якщо уряд України готовий прислуховуватися», — наголосив Лешек Міллер. Прем’єр також пообіцяв підтримувати Україну на шляху до вступу в СОТ.
Під час зустрічі глави урядів обговорили й інші проблеми. Зокрема, проект нафтопроводу «Одеса—Броди—Гданськ». Польська сторона наполягає, що проект має бути передусім комерційний, тож потрібно створити міжнародний консорціум, який опікуватиметься його добудовою. Також досі не узгоджена кількість нафти, яку переганятимуть нафтопроводом.
Крім того, знову постало спірне питання про польське поховання «Цвинтар орлят». Нагадаю, що цвинтар планували відкрити у Львові до п’ятої річниці підписання Декларації про примирення України та Польщі, тобто торік 21 травня. На церемонію мали приїхати обидва президенти. Але за кілька днів до події Президент Польщі Александр Квасневський повідомив, що не бачить сенсу приїздити до Львова, бо немає умов для урочистого відкриття. Річ у тім, що депутати Львівської міськради виступили проти польського варіанта напису на братській стелі. Варшава наполягає на таких словах: «Невідомим польським солдатам, які героїчно полягли за незалежність Польщі». Слова «героїчно» та «незалежність» було викреслено. Знайти порозуміння з цього питання не вдалося й досі.
Проте найближчим часом президенти таки зустрінуться. 21 січня вони планують узяти участь у відкритті автомобільного мосту в прикордонному Ягодині.