«Наше завдання — не просто говорити про реформу місцевого самоврядування та конституційну реформу, ми повинні побудувати та відновити збалансовану владу, яка зможе витримати будь-які випробування та проблеми», — про це під час учорашнього засідання Тимчасової спеціальної комісії з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України сказав Голова Верховної Ради, в.о. Президента Олександр Турчинов.

Даючи відповідь на те, чому після того, як упав режим Януковича, було так швидко зруйновано всю систему центральної та регіональної влади, глава парламенту наголосив: це сталося тому, що впродовж довгих років відбувалася концентрація влади в центрі за рахунок обмеження прав регіонів та регіональних громад. Особливо помітною ця тенденція стала впродовж останніх чотирьох років, коли в Україні фактично вибудовувалася абсолютна вертикаль центральної влади, коли до одного центру було зведено ухвалення всіх рішень із питань діяльності держави. «Це й стало причиною того, що тільки-но в центрі виникли проблеми, дуже швидко було зруйновано і всю владну вертикаль», — сказав О. Турчинов.

Він також зазначив, що, підписавши указ щодо негайної розробки законодавчих актів стосовно реформування місцевого самоврядування та реального розширення фінансових та економічних прав регіонів, він якраз і мав на меті побудову збалансованої системи влади в Україні. «Ми повинні думати про те, щоб виконавча влада, яка займатиметься соціально-економічними питаннями в регіонах, формувалася не в Києві, а в самих регіонах», — наголосив Голова Верховної Ради. Водночас він вважає, що відповідальність за рішення так само мають нести самі регіони. «Саме така збалансована модель побудови влади забезпечить консолідацію та стійкість нашої держави до будь-яких випробувань», — переконаний О. Турчинов.

І саме проти того, щоб Україна могла це зробити, й була спрямована російська агресія проти нашої держави. Голова Верховної Рада висловив сподівання, що під час засідання ТСК вдасться вийти на таку концепцію конституційних змін, яка буде сприйнята суспільством. А щоб зрозуміти чи сприймається вона українським суспільством, О. Турчинов закликав провести широке обговорення концепції конституційних змін у регіонах.

Після цього голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції Руслан Князевич зазначив, що участь у засіданні беруть 11 із 15 її членів, тож засідання легітимне та може ухвалювати рішення. Він також повідомив, що до участі в засіданні ТСК запрошено Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана, міністра юстиції Павла Петренка, вітчизняних та зарубіжних експертів.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, голова ТСК Руслан Князевич.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.