Зерновий скандал за участю нашого аграрного бомонду, про що «Голос України» уже писав («Скандал у «благородному» аграрному домі», номер від 29 жовтня 2002 року), став об’єктом уваги Антимонопольного комітету України (АМК). Передісторія події така: ірландська компанія «Пост контроль ЛТД» із благословіння українських чиновників, які курирують сільськогосподарське виробництво, стала монополістом на ринку фумігації — знезараження експортних зернових вантажів. Ставши господарем становища, зарубіжна фірма завищила ціни на цей вид послуг так, що вони перескочили світові. Невідомо, як довго ірландці утримували б монополію, а «дах», який складався з чиновників, що роблять аграрну політику, «стриг зелень», якби цей факт не обурив трейдерів і не переріс у публічний скандал.

Антимонопольний комітет визнав Міністерство аграрної політики і Держінспекцію з карантину рослин винними в порушенні антимонопольного законодавства на ринку знезараження зерна, що призвело до дискримінації суб’єктів ринку. Ухвалено рішення оштрафувати Держінспекцію з карантину рослин на 25 тисяч гривень, прикордонні держінспекції з карантину рослин Миколаївської області — на 30 тисяч, Одеської — на 50 тисяч, Херсонської — на 25 тисяч, Маріупольський фумігаційний загін — на 7 тисяч гривень. Іноземній компанії також доведеться заплатити.
АМК зобов’язав Міністерство агрополітики та Держінспекцію з карантину рослин розробити план із забезпечення конкурентного середовища на цьому ринку до 1 березня 2003 року, погодивши його з комітетом.