Згідно з указом Президента Л. Кучми в Україні запровадять голографічний захист акцизних марок для алкогольних напоїв і тютюнових виробів. А Кабінет Міністрів має у тримісячний термін внести пропозиції для приватизації підприємств спиртової, лікеро-горілчаної та виноробної галузей, окрім Національного виробничо-аграрного підприємства «Массандра». Цим самим указом Кабміну доручено впровадити поступову, протягом року, заборону на виробництво алкогольних напоїв і тютюнових виробів на орендних потужностях.

В Україні — 15 недержавних підприємств з випуску тютюнових виробів. Власником майже всіх спиртових та лікеро-горілчаних заводів є держава, але більшість потужностей нині орендують приватні фірми, а цілком державних — не більше десятка підприємств.

Очікують змін і на ринку спирту — впроваджується квотування його виробництва та використання.

Тим часом, імовірно, незабаром підвищиться ціна на спирт. Виробники цього продукту на Вінничині, повідомляє наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК, занепокоєні інформацією Мінагрополітики про можливе подорожчання зерна.

На Вінничині — 14 спиртозаводів. Більшість із них виробляє продукцію з зерна пшениці. Придбаної сировини, пояснили в обласному об’єднанні спиртової і лікеро-горілчаної промисловості, вистачить хіба що до кінця січня. Далі зерно доведеться купувати за новими цінами. До речі, вони вже зросли: тонна пшениці третього класу коштує 530—540 гривень проти 390—400 у листопаді 2002-го.

Уникнути подорожчання спирту його виробникам навряд чи вдасться. Його вартість, за прогнозами фахівців, зросте щонайменше у півтора разу. На їхню думку, вітчизняний спирт стане неконкурентоспроможним на зарубіжному ринку (нині спиртовики області поставляють свою продукцію у вісім зарубіжних країн). Купувати його буде невигідно також вітчизняним споживачам. А це значить, що до нас може «потекти» спирт з інших країн близького і далекого зарубіжжя, насамперед, звичайно, з Росії. Як запобігти такому явищу? Що необхідно зробити, аби не зупинилися наші спиртові заводи? Відповіді на поставлені запитання, вважають фахівці галузі, слід шукати на державному рівні.