Під час гадань у ніч на Різдво багато хто згадує, що дзеркало — провідник у інший світ, спосіб осягнути незвідане, таємниче. А чи знаєте ви, що перші дзеркала було виготовлено у Венеції — місті, що відбивається у воді?

У чому таємниця нескінченного «дзеркального коридору»? Можливо, у «відображенні», яке закладене навіть у біблейському принципі створення нас, грішних? Адже Бог створив людину за своїми образом і подобою.

Прадавні люди вірили: коли людина бачить своє відображення у водоймі чи на будь-якій іншій віддзеркалюючій поверхні, те, що вона бачить, — це не просто її відображення, а її душа, що дивиться на неї. Сучасні африканські племена переконані, що крокодил може вбити людину, схопивши її відображення у воді, а серед зулусів вважається небезпечним заглядати в темну водойму через страх, що дух, який там живе, може схопити відображення і затягти душу до себе. З цих прадавніх вірувань походить багато наших сучасних повір’їв відносно дзеркал.

Вважається поганою прикметою розбити дзеркало. Це означає накликати на себе сім невдалих років або якесь конкретне нещастя на кшалт втрати близького друга або смерті в хаті, або смерті того, хто в цьому дзеркалі на той момент відбивався. Хоч би яким було походження цієї прикмети, є кілька способів запобігти нещастю. Найпростіший — кинути сіль через плече, а найскладніший — кинути розбите дзеркало у вогонь і його потемнілі осколки зберігати протягом року, щоб потім закопати їх.

Багато жінок не дозволяє немовлятам до року зазирати в дзеркало, боючись, що в них затримається ріст або вони будуть кволі, або рано помруть. Усім відомий звичай завішувати дзеркала в домівці, коли помирає хтось із сім’ї. Езотерики пояснюють це незвичайними властивостями дзеркала: всі, хто відображався в ньому, продовжують там жити. Душа померлого, кажуть вони, може заблукати в дзеркальному лабіринті й назавжди залишитися в ньому, не знайшовши правильного шляху в потойбічний світ. Адже неприкриті дзеркала відкривають їй одразу багато доріг у цей світ. Ув’язнення душі в дзеркалі, нехай і мимовільне, вважається тяжким гріхом і може обернутися для вас великим лихом.

З цієї ж причини особливого, точніше, обережного ставлення вимагають старовинні дзеркала. Вони чимось схожі на старі замки — так само сповнені примар і пам’яті про давно померлих людей, котрі відображалися в них раніше. Особливо небезпечні дзеркала із закарбованими в них душами померлих. Вони можуть навіяти лихо і прокляття не тільки особисто на вас, а й на весь ваш рід. Тому таке дзеркало треба розбити, щоб тим самим відмежувати себе від напасти й звільнити душу, що потрапила в дзеркальну пастку. Розпізнати такі дзеркала досить просто. Якщо перед котримсь із них тухне полум’я свічки, скільки б його не запалювали, то це напевно вказує, що в цьому дзеркалі томиться чиясь душа.

Зазвичай вважається, що коли в хаті багато дзеркал, це приносить удачу. Західна магія пояснює це тим, що вони можуть віддзеркалювати зло й притягувати добро. Крім усього іншого, дзеркало символізує й гроші. Кажуть, якщо повісити його поряд зі столом в передпокої або на кухні — воно приверне багатство й достаток у домівку. Цікаво: в західній магії вважається, що в ідеалі жодне дзеркало не має висіти так, щоб «відсікати» голову найвищому члену сім’ї (це може спричиняти головний біль).

Але перейдемо до найголовнішого — ворожіння. Наші прабабусі ніколи не відмовлялися від можливості зазирнути в прекрасне далеке. Причому, як я з’ясувала у своєї бабусі, ворожили на чому завгодно. На ключах, на воску, на собачому гавканні і навіть на... тарганах. Як? Лягаючи спати, зав’язують таргана в рукав і кажуть: «Таргане, таргане, покажи той терем, в якому житиму». Вночі має приснитися той дім, в який суджено увійти заміжньою.

Дізнатися про своє майбутнє в наш час можна... по радіо або телевізору. Зачекайте, це не зовсім те, про що ви подумали. Я мала на увазі, що ви подумки загадуєте запитання або бажання, після цього навмання вмикаєте приймач. Перші почуті слова і побачена картинка — відповідь на ваше запитання. Трактувати сказане треба стосовно особисто до себе! Ворожать навіть на ліфті. Зачекайте, доки його хтось викличе. З шуму машинного двигуна визначте, вгору чи вниз поїхав ліфт. Вгору — на вас чекає кар’єрне зростання, справдження бажань і успіх. Вниз — крах сподівань і неприємності. По телефону також загадують справдження бажань. Якщо першим після загаданого вами бажання зателефонував чоловік, здійсниться задумане, якщо жінка — не варто сподіватися. Для чоловіків пророцтво діє навпаки.

Але найпоширеніше різдвяне ворожіння — на дзеркалах. На них ворожили приблизно так само, як на магічному кристалі. Після певних церемоній той, хто ворожить, зазирав у дзеркало і бачив у ньому віддзеркалений місяць, а також відповіді на свої запитання. Рекомендую для полегшення процесу пророкування й одержання оптимального результату перед початком прийняти всередину що-небудь зігрівне... Втім, чи прислухатися до цієї поради, — вирішуйте самі.

Є й інші ворожіння на дзеркалі. На стіл ставлять графин з водою, оточений з трьох боків запаленими свічками. Позаду графина ставлять дзеркало й треба в нього дивитися через графин. Що побачите в дзеркалі, те й справдиться.

Але найвідоміше ворожіння на дзеркалах називається «дзеркальний коридор». Щойно настане північ, візьміть два дзеркала різних розмірів (одне в 2—3 рази більше за інше) і поставте їх навпроти один одного. Утвориться дзеркальний коридор. Сядьте позаду меншого дзеркала й заглядайте поверх нього у велике. По обидва боки меншого дзеркала поставте свічки. Потім, набравшися терпіння, вдивляйтеся в дзеркальний коридор. Коли суджений з’явиться в кінці коридору, накрийте менше дзеркало чистою хустиною і одразу скажіть: «Цур мене!», а інакше пророцтво не справдиться.

Ну а якщо ви зовсім не вірите у ворожіння, білу й чорну магії та інші задзеркальні витівки, то все одно, перш ніж лягти спати в Різдвяну ніч, тричі подивіться в дзеркало, в якому відбивається вікно. Тоді уві сні можна буде побачити свою долю...