Традиційно на січень припадає найбільше свят. Пам’ятаєте відому колядку:
Та прийдуть до тебе три празники в гості: Що перший же празник — Святеє Рожество, А другий же празник — Святого Василя, А третій же празник — Святе Водохреще...
Тривають Різдвяні свята два тижні — від 7 січня (Різдво) до 19-го (Водохреще). Напередодні Різдва, тобто 6 січня, готують першу кутю. Приправлене збіжжя ставлять у добре натоплену піч, щоб воно впріло. Надвечір господар на покуті із запашного сіна робить кубельце. Святвечір, або багата кутя, — родинне свято, його справляють, коли на небі спалахує перша зірка. З дванадцяти страв головною їжею є кутя й узвар. Після домашньої трапези діти відносять вечерю дідусям та бабусям.
Напередодні старого Нового року, 13 січня, — щедра кутя. Найрадісніша пора для дівчаток, адже після вечері вони ходять щедрувати. Щедрівки — величальні пісні для господарів, за що ті віддячують малечу смачними гостинцями. Дівчата цього вечора ворожать на хлопців, звичайно, потайки від них. Неспокійно батькам дівчат — стережуть ворота, адже хлопці-шибеники можуть щедро намастити їх дьогтем чи зняти й занести на інший куток села. Ніхто не ображається, всі витівки молоді сприймаються як новорічні жарти.
А вдосвіта на старий Новий рік хлопчики посівають, годиться посівати лише житнім зерном.
Українським символом на Новий рік вважається дідух. Його готують з першого зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, обплетених соломинками, ув’язують у пишний вінок, знизу роблять трильчате розгалуження, щоб дідух міг рівно стояти. Верхівка його нагадує конусоподібний сніп з колоссям, а пучки, що зверху розгалужуються, обрамляють кольоровими стрічками. Ставлять на почесне місце напередодні багатої куті.
Третя кутя, яку готують напередодні Водохреща (Йордана), називається голодною. Це третє, завершувальне свято різдвяно-новорічного циклу і пов’язують з ним хрещення на Йордані Христа. На річці чи ставку вирізають у льоду хрест, священик, виголосивши молитву, освячує воду. Водохрещенська джерелиця може зберігатися протягом року.
Найпоетичніше різдвяно-новорічне дійство — колядування. Колядують гуртами: чоловіки, жінки, хлопці, дівчата. Обходять кожну хату, кожне обійстя, а господарі віддячують колядувальників грошима, смачними різдвяними наїдками.