Півкіла цілих зерен лущеної пшениці залийте холодною водою, варіть до розм’якшення та відкиньте на сито. Півсклянки меду розведіть у чотирьох склянках води, залийте пшеницю, поставте на слабкий вогонь, варіть до готовності. Наприкінці готування додайте родзинки, волоські або лісові горіхи, мак за смаком.
Гуска з яблуками
Гуску, вагою 2—3 кілограми, натерти сіллю. 8—10 кисло-солодких яблук розрізати навпіл, видалити серцевину, посипати цукром. Однією частиною яблук начинити гуску і місця розрізу зшити. Ніжки, крильця та шийку прив’язати до тушки. Покласти на деко спинкою вниз на палички і трохи полити водою. Посипати гуску зеленню і обкласти рештою яблук. Смажити в духовці і періодично поливати соком, що утворюється на деку. З готової гуски вийняти яблука, відрізати ніжки та крильця, потім відокремити передню частину від спинки. З грудинки зрізати філе. Шматочки покласти на блюдо, а наверх покласти шматки філе, ніжки, крильця — створюючи фігуру гуски. Навколо гуски покласти спечені яблука.
До столу подавати з відвареною або смаженою картоплею під соусом.
Замість яблук можна начинити гуску квашеною капустою.