Різдвяні свята — час подарунків. Що придумати для друзів, дітей, кумів? Практичне чи символічне, дороге чи не дуже? Перед ким хоч раз у житті не поставало таке питання? Підсумовані результати таких сумнівів опублікувала американська журналістка Мері Данливі. Вона опитала своїх знайомих, родичів і сусідів, щоб з’ясувати — які подарунки вони ненавидять одержувати. На підставі цього ненаукового дослідження Мері сформулювала перелік унікальних рекомендацій.
Вершиною чорного гумору вважається квиток в один бік, який урочисто вручається тещі. Також «добре» дарувати кулінарну книжку з рецептами жирних і солодких страв — людині, яка докладає всіх зусиль, щоб схуднути, набір сигар чи люльку — тому, хто недавно кинув курити, домашнє варення — діабетикам і сало — віруючим мусульманам чи євреям.
Можна підшукати зовсім непотрібну річ. Скажімо, літній людині — касету чи платівку з реп-музикою, а другу, що ніколи не тримав у руках хокейної ключки, — набір щитків. Гарні також розрізнені томи збірок творів або красиві каталоги одягу й техніки. А маленьким дітям варто придбати барабани й труби, рогатки, рушниці, що стріляють кульками, та інші предмети з арсеналу зброї масового ураження батьків.
Друзям, що зібралися на вечірку, — один подарунок на всіх: наприклад, подаруйте дорогу й красиву (але одну) кришталеву вазу.
Особливо гарні для подарунків взуття й предмети одягу, що аж ніяк не відповідають розмірам чи смакам того, кому дарують. Апофеозом такого презенту можуть стати нові кирзові чоботи 45-го розміру, які вручають юній дівчині.
Саморобні вироби прикладного мистецтва, особливо якщо їх зроблено за десять хвилин людиною, що не вміє малювати, ліпити, вишивати і т. д., стануть чудовим доповненням інтер’єру. Наприклад, надворі відшукується старий держак, скажімо, від мітли, очищається від бруду. Після цього на ньому акварельними фарбами малюються візерунки й малюнки. До ще мокрого держака прив’язується бантик. Подарунок готовий!
Родичам і близьким друзям рік у рік можна дарувати одне й те саме. Скажімо, усі «в захваті», якщо п’ять років підряд одержують у подарунок підставку для ручок або дитячий калейдоскоп.
Каміння, палиці, глиняні черепки, пригорщі землі тощо, підібрані біля Великої Китайської стіни, єгипетських пірамід, Ясної Поляни, вагонного депо
№ 13, теж «прекрасні» подарунки. Зрозуміло, що з часом їх цінність лиш підвищиться.
Якщо людина багато років професійно ловить рибу чи пече пиріжки, то висока ймовірність, що у неї вже є ВСЕ необхідне для риболовлі або випікання. Але ж ви не забули, що чоботар, як правило... Тому таким людям варто дарувати набори блешень або качалки, які їм украй потрібні.
У ситуації з повчальним подарунком важливий не сам предмет, а манера його вручення. Наприклад, «чудовим» подарунком є нова швабра, яку вручають невістці з дружньою напутньою порадою: «Може, хоч тепер ти будеш стежити за чистотою в домі?!»