П’ятій річниці діяльності громадської організації «Товариство науковців зі сприяння муніципальній реформі» присвячено науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми участі громадських організацій та інших неурядових структур у розвитку місцевого самоврядування в Україні», яку щойно проведено спільно з Асоціацією міст України, Київською міською радою та держадміністрацією, Фондом сприяння місцевому самоврядуванню України, Інститутом економіки та права «Крок» за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Проведення конференції обумовлено потребами становлення громадянського суспільства в Україні, зокрема необхідністю підвищення ефективності діяльності громадських організацій та інших неурядових структур, які опікуються питаннями місцевого самоврядування в Україні, становлення та розвитку місцевої демократії, а також вдосконалення організації та функціонування системи місцевого самоврядування загалом. Основним питанням під час обговорення стало роль та участь громадських організацій та інших неурядових структур у розвитку місцевого самоврядування.

Поділився з учасниками конференції досвідом діяльності «Товариства науковців зі сприяння муніципальній реформі» його президент Віктор Кравченко. Адже за п’ять років існування вчені товариства розробили конституційні засади місцевого самоврядування в Україні та закон «Про місцеве самоврядування в Україні», проекти законів «Про комунальну власність», «Про органи самоорганізації населення», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про муніципальну міліцію», «Про територіальну громаду», а також брали участь у підготовці Концепції адміністративної реформи в Україні та Концепції державної регіональної політики. За ініціативи В. Кравченка експертами товариства було розроблено модельний статут територіальної громади міста.

Загалом учасники конференції констатували, що за дванадцять останніх років зроблено чимало щодо становлення в Україні місцевого самоврядування, в чому велика заслуга всіх рівнів влади, науковців, громадськості. Водночас подальший розвиток місцевого самоврядування стримують недосконалість його правової регламентації, відсутність необхідних матеріальних та фінансових ресурсів, недостатній рівень підготовки муніципальних кадрів, відсутність сталих форм співробітництва, слабка взаємодія органів влади з громадськими організаціями та іншими неурядовими структурами, недостатнє інформаційне забезпечення неурядових структур щодо стану законотворчої діяльності в державі тощо. Саме обговорення цих питань і дало можливість визначити проблеми, з якими стикаються сьогодні громадські організації та інші неурядові структури у своїй діяльності щодо розвитку місцевого самоврядування. Учасники конференції зазначали, що належне функціонування неурядових структур, які опікуються проблемами місцевого самоврядування, можливо лише за умови досконалої нормативної регламентації процедури створення та діяльності таких організацій, їх взаємовідносин з органами державної влади, реальної незалежності громадських організацій та інших неурядових структур від органів влади, підвищення рівня правової освіти загалом.

Найголовніше, щоб здобутки конференції не залишилися на папері, а були використані для розвитку місцевого самоврядування в Україні.