Застереження батькам та дітям під час шкільних канікул,а також любителям зимової рибалки
У  грудні минулого року на льоду загинуло 39 дорослих та десятеро дітей. 4 грудня потонуло вісім людей, половина з яких — діти. 5 грудня під лід провалилося четверо, з них одна дитина. Найбільше загиблих — мешканці сіл або невеликих містечок. Місцем загибелі найчастіше є ставок або невелика річка. Дитячі пустощі, відсутність нагляду з боку дорослих та, як наслідок, порушення малечею правил безпеки на льоду стали причиною загибелі сімох діток.
Переважна більшість потонулих пішли на дно внаслідок легковажності, нехтування правил безпечної поведінки на льоду, необачно вирішивши скоротити шлях — перейти замерзлу водну перепону.
Кількість загиблих за грудень минулого року більша, ніж за грудень 2001 року. Тоді ця цифра становила 13 осіб, і з них двоє дітей. Загалом, за даними Державної пошуково-рятувальної служби МНС на водних об’єктах (ДПРСВО), за три місяці минулої зими з різних причин на водоймах України загинуло 137 людей, 19 із них — діти.
Такий стан справ не може не турбувати керівництво та фахівців Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій. Для того, щоб негайно вплинути на ситуацію, 6 грудня за підписом Міністра Григорія Реви розіслано спеціальне звернення до голів комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Криму, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій. У ньому йдеться про першочергові заходи, спрямовані на виконання вимог Розпорядження Президента України «Про невідкладні заходи щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах» та попередження загибелі людей на водних об’єктах у зимовий період. Місцевій владі, зокрема, рекомедується:
— провести аналіз нещасних випадків, пов’язаних із загибеллю людей у місцях підлідного вилову риби та причин порушень правил поведінки на кризі, що сталися в минулі роки, визначити та позначити найнебезпечніші місця рибальства, організувати їх закріплення за підприємствами, установами та організаціями, комунальними аварійно-рятувальними службами;
— облаштувати місця масового зимового вилову риби засобами для надання допомоги у разі нещасного випадку, організувати на цих місцях сезонні рятувальні пости реєстрації та рятування;
— спільно з органами МВС організувати патрулювання у місцях масової зимової риболовлі, льодових переправ, визначити організацію системи зв’язку та оповіщення у разі виникнення надзвичайних ситуацій на кризі;
— організувати обладнання інформаційних щитів, які позначали б місця, заборонені для вилову риби та виходу на кригу;
— посилити пропагандистську роботу серед населення тощо.
Та все-таки найбільша гарантія того, що трагедії більше не повторяться, — лише особисте дотримання усіма громадянами правил безпечної поведінки на кризі. Слід знати, що лід неміцний біля стоку води, поблизу кущів та очерету і там, де б’ють джерела, у місці, де найшвидша течія або лежить товстий шар снігу. Не варто випробовувати долю у місці, де у кригу вмерзли водорості або вона має темний відтінок. Для одного пішохода безпечним вважається прозорий лід зеленуватого відтінку, завтовшки не менш як 7 сантиметрів. Масова пішохідна переправа може бути влаштована за товщини криги не менш як 15 сантиметрів.
У жодному разі не можна превіряти міцність криги ударом ноги! Кататися на ковзанах краще лише у добре перевірених та обладнаних для цього місцях. Якщо крига почала тріщати — слід негайно повертатися, але не бігти, а відходити без поспіху, не відриваючи підошов від поверхні (немов на лижах).
Але, як свідчить статистика Державної пошуково-рятувальної служби на водних об’єктах, на кризі найбільше гинуть рибалки. І зараз, коли лід уже зміцнів, проїжджаючи повз більш-менш велику водойму, можна побачити постаті, застиглі у характерній позі понад лункою. Ці «пінгвіни», як часом пересічні громадяни жартома називають любителів зимової риболовлі, ризикують не тільки провалитися. Минулої зими були випадки, коли люди гинули від переохолодження на поверхні.
Хоч як дивно, і замерзнути, і провалитися допомагає «зігріваюче». У першому випадку спиртне знижує чутливість до холоду, що загрожує переохолодженням, а другий найкраще характеризує народна приказка — «п’яному і море по коліна». Тому досвідчені рибалки радять — краще за гарячий чай не зігріє ніщо інше. Крім того, на великих річках, водосховищах та на Чорному і Азовському морях трапляються випадки, коли великі крижини з рибалками відриваються від берега й дрейфують. До врятування людей у таких випадках іноді доводиться залучати навіть вертольоти, і такі рятувальні операції коштують досить дорого.
Зважаючи на все, особливо суворого дотримання правил поведінки на кризі вимагає саме підлідна ловля риби. Не можна пробивати поряд багато лунок, збиратися великими групами на одному місці та рибалити поблизу вимоїн або занадто далеко від берега. Рибалці краще мати з собою міцну мотузку до 20 метрів завдовжки, дошку чи велику гілку, або хоча б два великі цвяхи (не менш як 150 мм) — перелічене може допомогти потерпілому вибратися на лід.
Якщо ви провалилися, головне — не панікувати та діяти швидко. Навіть за найнесприятливіших умов у вас є близько чотирьох хвилин доти, доки переохолодження позбавить можливості рухатися та призведе до загибелі. За цей час треба будь-що вибратися з води. Зробити це допоможе ніж, цвяхи, кинута колегою-рибалкою мотузка, чи інший підручний засіб. Вибиратися самотужки можна так: повернувшися спиною до краю ополонки та розкинувши руки якомога ширше, заповзти плечима на лід, закинути на край криги ногу та відкочуватися, а потім відповзати вбік від ополонки.
А поки цей матеріал готувався до друку, оперативно-чергова служба ДПРСВО знов і знов отримувала тривожні повідомлення: 17 грудня у місті Гола Пристань, що на Херсонщині, провалилися під лід троє підлітків, двох із яких врятували місцеві жителі. А третього — хлопчика дев’яти років, досі шукають з допомогою річкового буксира «Ріца»... Наступного дня у Сімферополі на озері у парку імені Гагаріна під час катання на льоду у крижаній воді опинилися двоє 17-річних юнаків: Євген Афанасенко та Денис Савін. На місце пригоди дуже швидко прибула чергова мобільна група, дислокована у столиці Криму, воєнізованого гірничорятувального підрозділу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій. Четверо бійців МНС встигли витягти з-під криги одного з хлопців та надали йому кваліфіковану медичну допомогу. На жаль, другому ковзанярю зарадити вже було нічим.
Дмитро БОГУСЛАВСЬКИЙ.
Прес-служба МНС.