Нові стокліткові шахи вигадав і збирається запатентувати викладач Дніпропетровського агроуніверситету Олександр Лещінер.
На відміну від звичних 64-кліткових, у цих шахах гра відбувається на ста клітках. Отож тут і фігур більше. Білі і чорні мають по десять пішаків. А ще з’явилися дві нові фігури — гармати. Або пушки, якщо в російськомовній версії. Зовні вони схожі на туру, але зверху мають великі круглі ядра. Розташовуються гармати по обидва боки від короля і королеви (ферзя).
— Сучасні й усім відомі шахи вичерпують інтерес до себе, — вважає Олександр Борисович. — Вони такі давні, що людство встигло зіграти практично всі нібито нескінченні варіанти, які тільки можуть виникати на 64-кліткових дошках. Для справжніх гросмейстерів уже майже немає невідкритих чи недоступних секретів у теперішніх шахах. Довідників зіграних партій видано тисячі. Сьогодні і відкладати поєдинки-зустрічі немає сенсу. Заклав позицію у комп’ютер, якщо ліньки гортати відповідну літературу, — і він видасть усі можливі варіанти, як довести до логічного завершення виграшну чи навіть урятувати програшну партію. Згортається поширене колись серед любителів шахів захоплення, як складання та розв’язання задач і етюдів...
А стокліткові шахи, підводить рису Олександр Лещінер, — ще не опанована гра, в якій кількість імовірних перебігів баталій, отож і позицій, зростає одразу у кільканадцять разів. І кожна з них — ще не пройдене жодним майстром чи гросмейстером «поле». Гра відбувається за простими правилами: на перші 50 ходів відведено дві години. Нічию можна пропонувати після двадцяти ходів, коли розміняно саме гармати, або після 30-го ходу. Залишається сказати, що гармати ходять та б’ють фігури суперника в усіх без винятку напрямках —уперед, вліво і вправо, назад та по обох діагоналях. Але тільки через одну клітину. Є в Олександра Лещінера і цікава пропозиція-зміна щодо першого ходу кожного з пішаків, але це своєрідний секрет. Звісно, до певного часу.
Колеги та друзі Олександра Лещінера, які уже встигли пограти з ним у нові шахи, в один голос стверджують, що це справді зовсім нова гра.
Дніпропетровськ.