Роз’яснення для віце-прем’єр-міністра України Д. Табачника, а також народних депутатів А. Деркача, В. Пінчука, Г. Суркіса та їхніх ЗМІ

Шановні панове!
Хоч як прикро констатувати, під час парламентських слухань, присвячених проблемі свободи слова та цензури, виникла безпредметна дискусія стосовно історії з необранням Леоніда Кучми головою Ради глав держав СНД. Згодом позицію віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань Д. Табачника, який заперечував наявність конфлікту між президентами країн СНД щодо кандидатури Леоніда Кучми, було наведено у програмах телеканалу ІСТV, газеті «Киевский телеграф» тощо.
Стосовно ситуації зі спробою обрання Л. Кучми головуючим у Раді глав держав країн СНД вважаю за потрібне роз’яснити таке. В офіційному повідомленні виконавчого комітету СНД за наслідками Кишинівського саміту 6—7 жовтня 2002 року зазначається, що в результаті дискусії про можливість передачі повноважень головуючої країни на черговий термін у Раді глав держав Україні «в особі її Президента Л. Д. Кучми» більшість президентів країн СНД «визнали за доцільне, щоб на даному етапі президент Росії продовжував головувати в Раді глав держав СНД».
На самому саміті СНД проти обрання Л. Кучми виступив президент Білорусі Олександр Лукашенко, який мотивував це тим, що Україна не підписала статут СНД. У цьому питанні білоруського лідера підтримали також президенти Узбекистану Іслам Карімов та Вірменії Роберт Кочарян. Як сказано в коментарі речника Міністерства закордонних справ Білорусі Павла Латушка від 10 жовтня 2002 року, пропозицію про обрання Л. Кучми «не було підтримано низкою глав держав, зокрема й президентом Білорусі Олександром Лукашенком».
Подальший розвиток ситуації показав, що не лише вітчизняна преса, а й посадові особи найвищого рангу свідомо «фільтрують» інформацію, яка стосується успіхів та невдач Президента України на міжнародній арені.
Водночас я можу припустити, що віце-прем’єр та особи, які визначають редакційну політику багатьох вітчизняних мас-медіа, не володіють повною і вичерпною інформацією з даного питання. У разі потреби в отриманні достовірної інформації стосовно реальних перспектив Л. Кучми очолити Раду глав держав СНД готовий надати інформацію, зокрема й отриману з офіційних джерел.
З повагою, Микола ТОМЕНКО, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.