У  січні пройде перше засідання конституційної комісії щодо реалізації політичної реформи. Про це повідомив Президент України Леонід Кучма на прес-конференції, на якій підбив підсумки року, що минає. «Обіцяю, що в середині місяця це засідання обов’язково відбудеться», — наголосив глава держави. Водночас він зауважив, що є чимало істотних напрацювань, хоча є і розбіжності. Леонід Кучма переконаний, якщо «не вдасться провести реформу до президентських виборів, то вона тоді не відбудеться.

Однією з найважливіших подій року Президент України вважає минулі парламентські вибори. На його думку, вони показали передусім «наявність політичної волі до демократичних перетворень». Водночас глава держави відзначив, що виборча кампанія видалася доволі складною. Леонід Кучма позитивно оцінив новообрану Верховну Раду, де, на його думку, «абсолютна більшість налаштована на демократичні перетворення, на європейський вибір». «Залишилося небагато — налагодити нормальну роботу в законодавчому органі», — підкреслив глава держави.

Президент України висловив також побажання, щоб в Україні з’явилася цивілізована опозиція. Він зауважив: «не повинно бути сумнівів, що країні потрібна опозиція, яка не дасть можливість робити помилкові кроки, пропонуватиме альтернативні рішення. Одначе це повинна бути цивілізована опозиція, яка діятиме в межах правового поля». Леонід Кучма вважає, що такої опозиції в Україні поки що немає. А тому дії неконструктивної опозиції завдають країні багато збитків, зокрема, економічних, політичних, моральних.

Глава держави не вважає, що у парламентській кризі винна фракція СДПУ(о). Не можна з фракції творити образ ворога — таку думку висловив Леонід Кучма.

Водночас Україна зустрічає 2003 рік з новим урядом. Леонід Кучма наголосив, що перед ним стоять складні завдання. Особливо щодо збільшення розміру мінімальної зарплати. На думку Президента України, без політичної підтримки, зокрема вищого законодавчого органу, «ніколи не будемо мати таких результатів, яких прагнемо». А тому, підкреслив глава держави, треба, щоб функціонував механізм «чіткої відповідальності» уряду і парламенту за свою роботу.

Відповідаючи на запитання про свого наступника, Леонід Кучма зауважив, що у цієї людини повинен бути стрижень, на який зможе опертися і суспільство, і гілки влади. Проте глава держави сказав, що нікого конкретно він не мав на увазі.

Президент України висловив сподівання, що наступний рік для країни і для нього особисто буде не такий гіркий, як рік, що минає. «Надія помирає останньою, я дивлюсь на рік прийдешній з надією», — наголосив Леонід Кучма. Він повідомив, що зустрічатиме свято Нового року в колі сім’ї.