Минулого вівторка Голова Верховної Ради України Володимир Литвин представив керівному складу НБУ нового голову — Сергія Тігіпка, обраного на цю посаду 17 грудня.

Новий керівник Нацбанку, за повідомленням його прес-служби, високо оцінив професіоналізм колективу банківських працівників. Він також сказав, що відбудуться кадрові зміни, хоча й не кардинальні. Голова Національного банку України переконаний, що «з допомогою Президента, Верховної Ради і колективу НБУ» буде забезпечено виконання завдання щодо утримання стабільної гривні.

У свою чергу, йдеться у прес-релізі, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловив сподівання, що Національний банк і надалі проводитиме «єдино правильну політику, спрямовану передусім на утримання стабільної національної валюти». Володимир Литвин подякував колишньому керівнику НБУ Володимиру Стельмаху за роботу на цій посаді і вручив Почесну грамоту Верховної Ради.

Водночас, як повідомляють інформаційні агентства, опозиційні фракції планують знову розглянути питання про ротацію керівництва Національного банку України. Найрішучіше налаштована фракція БЮТ. Зокрема, її лідер Юлія Тимошенко вважає постанову від 17 грудня «абсолютно нелегітимною» і підкреслила, що фракція наполягатиме на повторному голосуванні питання щодо ротації керівництва НБУ. Водночас лідери соціалістів Олександр Мороз і комуністів Петро Симоненко менш категоричні. Так, Олександр Мороз зауважив, що фракція лише рекомендуватиме Голові Верховної Ради винести це питання на голосування, але на цьому не наполягатиме. А Петро Симоненко підкреслив, що треба врегулювати «законність призначення Сергія Тігіпка» на посаду Голови Нацбанку.

Одначе, на думку керівника фракції об’єднаних соціал-демократів Леоніда Кравчука, постанова про розблокування роботи парламенту «поставила під сумнів» і голосування з інших питань, у тому числі про обрання Голови Національного банку України. Він припустив, що невдовзі розпочнуться розмови про його нелегітимність.