Президент України Леонід Кучма провів зустріч з віце-прем’єр-міністром уряду Російської Федерації Валентиною Матвієнко. Сторони дійшли висновку, що Рік України в Росії став позитивним явищем, оскільки довів аксіому: Київ і Москва мають самі розв’язувати спільні економічні проблеми.
«Нами напрацьовано дуже багато досвіду», — заявила Валентина Матвієнко, високо оцінивши результати роботи за цей рік підкомісії з гуманітарних питань Змішаної україно-російської комісії зі співробітництва. Водночас пані Матвієнко закцентувала увагу на необхідності активізації роботи зі створення договірно-правової бази з гуманітарних питань.
На зустрічі з Валентиною Матвієнко український Президент висловив задоволення результатами Року України в Російській Федерації і підкреслив: «Є розуміння того, що є проблеми і, крім нас, їх розв’язувати нікому».
На жаль, рік, що минає, не може радувати ані Росію, ані Україну. Мети познайомити росіян з Україною не було досягнуто. Інакше як пояснити падіння нашого товарообороту на чверть? Усі заходи Року переважно сконцентрувалися в столиці, а Росія — це не сама лише Москва. Наведу тільки один приклад. На адресу адміністрації Краснодарського краю від Товариства української культури Кубані не раз надходили листи з пропозиціями про проведення заходів у рамках Року України. З’ясувалося, що адміністрація взагалі про нього не чула. Навіть коли українці Кубані надіслали до Краснодара відповідний указ Путіна, це все одно не справило на російських чиновників жодного враження. Як наслідок на Кубані так нічого й не проводили. Втім, це тема для окремої статті. А стосовно проголошення наступного року Роком Росії в Україні, то хотілося б, щоб він був не таким показушним і справа не звелася б до оголошення російської мови офіційною.