Вчора у Верховній Раді члени Кабінету Міністрів зустрічаються з представниками депутатських груп і фракцій. Буде обговорено проект державного бюджету на 2003 рік.
Уряд запропонував народним обранцям на друге читання новий проект державного бюджету на 2003 рік. Доходна частина становить трохи більш як 49,1 мільярда гривень, а витратна — понад 51 мільярд. Дефіцит державних коштів — майже 2 мільярди гривень.
Як повідомило агентство «Інтерфакс-Україна», Кабмін водночас скоригував макроекономічні показники на наступний рік. За прогнозами урядовців, валовий внутрішній продукт становитиме 240 мільярдів гривень, що на 7 мільярдів менше, аніж прогнозували раніше. Зменшено також прогноз рівня інфляції — із 7,7 до 5,2 відсотка — та офіційний середньорічний обмінний курс — з 5,57 до 5,48 гривні за один долар.
За словами постійного представника Кабінету Міністрів у Верховній Раді Володимира Рибака, рівень дефіциту проекту головного фінансового документа країни буде зменшено, якщо парламент прийме запропоновані урядом чотири законопроекти.
Водночас народні обранці, зокрема представники опозиційних сил, до запропонованого проекту державного бюджету налаштовані скептично.
Так, лідер БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що буде зменшено фінансування регіонів і соціальних програм. Проект головного фінансового документа не передбачає також повернення податку на додану вартість. «Сьогодні всі вперше побачили той бюджет, який докорінно відрізняється від усіх попередніх варіантів», — цитує агентство Юлію Тимошенко.
А колишній голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Петро Порошенко в інтерв’ю журналістам заявив, що запропонований проект бюджету-2003 не матиме підтримки в сесійній залі. Він підкреслив, що уряд врахував лише думки про збільшення фінансування вугільної галузі.