До цього закликав Київ і Будапешт економічний радник Посольства Угорщини в Україні Тамаш БЕРКІ на вже традиційній для угорського бюро з розвитку торгівлі з Україною зустрічі з журналістами наприкінці року.

На відміну від більшості своїх колег, яким похвалитися нічим, Тамаш Беркі констатував стабільне зростання товарообігу між нашими країнами і заявив, що зі вступом Угорщини до Євросоюзу він ще більше зростатиме. За десять місяців року, що минає, цифра товарообігу становила 500 млн. доларів, що вже перевищило загальний обіг минулого року. При цьому експорт із Угорщини збільшився на 26 відсотків, а зростання українського експорту становить 57 відсотків. І, як зазначив Тамаш Баркі, він продовжує зростати великими темпами.

Однак успіхи повинні не розслабляти, а налаштовувати на ще більші досягнення. Тим паче що на запитання «ГУ», в яких сферах економіки ми маємо потенційні резерви, Тамаш Беркі відзначив: «Резерв є в усьому спектрі, і наш товарообіг зростатиме швидше, ніж економічне зростання обох країн». Особливі перспективи Посольство Угорщини вбачає в розвиткові регіонального співробітництва. На думку Тамаша Беркі, розвивати регіон в односторонньому порядку не можна. І як приклад регіональної співпраці він навів Задунайський регіон Угорщини, який межує з Австрією. Угорці запрошують усіх зацікавлених у розвитку регіонального співробітництва осіб побувати в цьому регіоні і подивитися на результати спільної роботи Угорщини й Австрії. А надто що стосується сфери відпочинку й туризму, оскільки цей досвід можна запросто перенести на Закарпаття. Наприклад, чому б західному туристові не поєднати відпочинок у рівнинній Угорщині з гірським туризмом у Карпатах?

Утім, туризму — одній із основних сфер угорського бізнесу (2—3 млрд. доларів він приносить у казну країни щороку) було приділено особливу увагу. Напівжартома угорці заявили, що вдячні чехам, словакам і болгарам за запровадження візового режиму, бо цей крок дав змогу багатьом українцям відкрити для себе поки що безвізову Угорщину. За даними керівника департаменту туризму Світлани КАБИШ, за 10 місяців 2002 року в Угорщині побувало на 28 відсотків наших туристів більше, ніж минулого, коли з країною познайомилися майже 900 тисяч українців. І тому Світлана Кабиш з певністю стверджує, що нинішнього року Угорщина стала справжнім хітом для українських туристів. А для тих, хто хоче ще раз побувати там чи вперше відкрити для себе цю країну, угорці повідомляють: наступний рік оголошено роком оздоровчого туризму, і знамениті термальні курорти Угорщини чекають на відпочивальників з усієї України. Ну а візи в Угорщину поки що не потрібні. Щонайменше, до 2004 року.