Традиційна щопонеділкова погоджувальна рада голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій та груп останнього в цьому році пленарного тижня не відбулася. Натомість лідери фракцій знову зібралися на нараду в Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, щоб знайти вихід для розблокування роботи парламенту.
Як повідомив журналістам після закінчення вранішньої наради один із лідерів фракції «Наша Україна» Юрій Костенко, лідери фракцій домовилися утворити спільну робочу групу, яка працюватиме над узгодженням двох проектів постанов. Перший стосуватиметься питання ротації керівництва НБУ, другий — про подальшу роботу Верховної Ради України, який передбачає, зокрема, мораторій на перерозподіл керівних посад у парламентських комітетах та утворення спільної робочої групи для підготовки політичної угоди між більшістю та меншістю парламенту.
Парламентська більшість, як повідомив лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук, запропонувала першим проектом постанови підтвердити голосування 17 грудня питань про звільнення та призначення Голови НБУ та про Держбюджет-2003. Другий проект постанови, запропонований більшістю, передбачає накласти мораторій на прийняту 17 грудня постанову про перерозподіл парламентських комітетів до підписання політичної угоди між парламентською більшістю та меншістю. Ці проекти постанови мають бути розглянуті та проголосовані парламентом сьогодні. Імовірно, що депутати знову голосуватимуть іменними бюлетенями.
На запитання журналістів, чи можна вважати, що парламентська більшість та опозиція нарешті домовилися, Л. Кравчук відповів: «Вдасться домовитися, коли лідерами фракцій буде завізовано проекти постанов». Л. Кравчук зазначив, що фракції, які поставлять свої підписи під проектами постанов, мають проголосувати за них позитивно. «Якщо за постанову про підтвердження звільнення та обрання Голови НБУ та щодо бюджету частина або вся опозиція не проголосує, то друга постанова (тобто про мораторій на перерозподіл парламентських комітетів. — Ред.) також не буде проголосована», — сказав депутат.
А заплановано на цей пленарний тиждень чимало — понад 160 питань. Із них 22 законопроекти визначені Президентом та урядом як невідкладні та першочергові. На сьогодні, 24 грудня, заплановано прийняття рішення стосовно законопроекту про внесення змін до закону про боротьбу з відмиванням «брудних» грошей, та обговорення проектів законів про землеустрій, про морські порти, про правовий статус закордонних українців, та змін до законів про оренду землі, пенсійне забезпечення. На середу передбачено розгляд за скороченою процедурою низки законопроектів про внесення змін до Держбюджету-2002, а на другу половину дня — парламентські слухання про дотримання природоохоронного законодавства.
У четвер Верховна Рада має ухвалити рішення з більш як 100 питань, головне з яких — проект держбюджету на 2003 рік. Крім того, депутати планують проголосувати за закони, які сприятимуть наповненню доходної частини бюджету — про ПДВ (стосовно платників податків), про акцизний збір, оподаткування прибутку підприємств (розширення податкової бази) та інші. Цього самого дня парламент має визначитися щодо законів, зокрема, про встановлення розміру мінімальної зарплати на 2003 рік із пропозиціями Президента, про Державну програму розвитку кіноіндустрії на період до 2005 року, про права власності на окремі види майна, про контррозвідувальну діяльність, про державний контроль над декларуванням доходів осіб, уповноважених виконувати функції держави, та їх видатками, а також схвалити постанову про створення тимчасової спеціальної комісії парламенту з підготовки до розгляду законопроектів про внесення змін до Конституції України.