Загальнонаціональний страйк, яким погрожують лідери опозиції, найближчим часом малореальний і нічого кардинально в країні не змінить, вважають українські політологи.

Зокрема, голова правління Центру прикладної політики «Знак» Михайло Басараб в інтерв’ю УНІАН сказав, що заклик Віктора Ющенка до проведення загальнонаціонального страйку мав «винятково декларативний характер». На його погляд, заява В. Ющенка — це, вочевидь, «емоційний та стихійний крок, який суперечить попереднім заявам про пошуки компромісу». Політолог вважає, що заклик до загальнонаціонального страйку «обмежив В. Ющенку ареал маневрування, бо зараз йому доведеться або ж вдаватися до реальних масових протестних заходів, або вкотре дати можливість своїм опонентам критикувати себе за непослідовність». М. Басараб зауважив: «Якщо і відбудеться загальнонаціональний страйк, то навряд чи можна говорити про якісь кардинальні зміни в державі».
А на думку експерта з внутрішньої політики та політичної комунікації Інституту порівняльного аналізу Артема Біденка, єдиним виходом для опозиції з даної ситуації було б складення її депутатами своїх мандатів. «Якби було обрано саме такий хід, то, по-перше, опозиціонери підняли б свій рейтинг, а по-друге, це могло б наблизити дострокові парламентські вибори», — запевняє А. Біденко.