Чи реально не завалити бюджет сьогоднішній і наповнити державну cкарбницю на запланованому парламентом рівні наступного року? Такою була головна тема зустрічі парламентаріїв з главою уряду Віктором Януковичем і членами його команди. Незважаючи на вівторкове рішення більшості скасувати постанову про результати голосування із законопроекту про держбюджет-2003 у другому читанні, розмова не скотилася до політичних «розборок». Хоча на зустрічі опозиційний «нашоукраїнець» і заявив про відсутність у ВР урядового проекту з пропозицією відхилити чи скасувати згадану постанову ВР, а отже, і реальних підстав для такого рішення парламентської більшості (він назвав це рішення більшості «ведмежою послугою» уряду).

Дискутували переважно мовою бюджетних цифр. Заперечуючи інформацію про провал бюджету-2002, один з головних бюджетників ВР П. Порошенко заявив, що цьогорічний бюджет виконано не менш як на 98% (а можна за певних умов і на всі 100%. Він прогнозував зібрати 43,6 млрд.).
За попередніми даними, державний бюджет на поточний рік збере 43,4 млрд. грн. у доходну частину, — підтвердив з парламентської трибуни Перший віце-прем’єр-міністр та Міністр фінансів Микола Азаров. Крім того, М. Азаров повідомив, що уряд пропонує Верховній Раді прийняти виконання бюджету 2002 року «як базу, як вихідне, на яких можна розраховувати бюджет 2003 року». При цьому сторони погодилися, що майже 5 млрд. грн. недофінансованих витрат пов’язано з провалом приватизації в нинішньому році.
Натомість Петро Порошенко, підкреслюючи аполітичний підхід його однодумців до проекту державного бюджету наступного року, наголосив, що доходна частина має збільшитися і становити 51,7 млрд. грн. (раніше парламент затвердив «планку» до 54,8 млрд. грн.) При цьому, як було сказано, бюджетний комітет готовий до компромісу з урядом.
А ось Микола Азаров очима уряду бачить реальним бюджет-2003 з доходами у 47,9 млрд. грн. Цілком очевидно, що доходи в обсязі 55 млрд. грн. держава не отримає, — сказав він. Уряд прогнозує в 2003 році інфляцію щонайбільше 4%, обсяг ВВП — 240 млрд. грн. У відповідь П. Порошенко каже, що зміна макроекономічних показників на 2003 рік може призвести до негативних наслідків.
Перший віце-прем’єр укотре наголосив на потребі прийняти реальний бюджет, щоб уряду не довелося виконувати його «в ручному режимі». За його словами, у вівторок депутати могли б прийняти проект бюджету-2003 у другому читанні, разом із законами, спрямованими на наповнення його доходної частини, а в четвер ухвалити «основну фінансову конституцію року» в цілому.
А що новий прем’єр України? Віктор Янукович подякував за спільну роботу, «яка прискорила бюджетний процес». І висловив упевненість, що запропоновані урядом законопроекти, спрямовані на наповнення державної скарбниці, буде сприйнято сесійним залом і ухвалено якнайскоріше.