Завершується робота над проектом закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік». Він визначатиме державну політику в питаннях зосередження державних коштів на найпріоритетніших напрямах соціального й економічного розвитку країни, у базових галузях економіки, які гарантують реальну економічну безпеку України.

Найважливішим аргументом вагомості будь-якої країни у світі є її сільськогосподарський потенціал та експортні можливості сільського господарства. З огляду на це не можна погодитися з наявністю пільг, наданих вільним економічним зонам у ввезенні на територію України харчових продуктів. Це значно погіршує і так скрутне становище вітчизняних виробників.
На жаль, вимушені констатувати поступове скорочення бюджетного фінансування провідних напрямів цієї галузі економіки. Зокрема, фактично виділені кошти спеціального фонду на проведення видатків за програмами Міністерства аграрної політики цього року не перевищують десять відсотків загального обсягу. Видатки на фінансування науково-технічних програм розробки зразків техніки для сільського господарства, харчової та переробної промисловості у 2002 році не перевищать 15 відсотків планових призначень.
Проектом державного бюджету на 2003 рік фінансування Міністерства аграрної політики визначено в обсязі 984,9 млн. грн., на фінансову підтримку виробництва продукції тваринництва та рослинництва — 49,5 мли. грн., селекцію у рослинництві та сортовипробування — 42,5 млн. грн., фінансову підтримку підприємств АПК через механізм здешевлення кредитів — 43,0 млн. грн., а на фінансову підтримку селянських (фермерських) господарств — тільки 10,0 млн. грн. Визначені на 2003 рік обсяги фінансування за цими базовими напрямами вдвічі-втричі нижчі, ніж були передбачені бюджетом на 2001 рік, за останніми двома позиціями — значно нижчі, ніж у бюджеті на 2002 рік.
Прийняття такого бюджету на практиці означатиме відмову від інноваційної моделі розвитку сільського господарства.
Депутатська група «Народовладдя» вважає, що скорочення бюджетних витрат на АПК неприпустиме, і наполягає на пріоритетному фінансуванні потреб агропромислового комплексу України.
Богдан ГУБСЬКИЙ, лідер депутатської групи.