Нова норма: Верховна Рада України ухвалила Сімейний кодекс України (далі — СК).
Це означає: посилення уваги держави до влаштування долі дітей, позбавлених батьківського піклування. До таких традиційних для українського законодавства інститутів, як усиновлення, опіка та піклування над дітьми, додано новий — патронат.
За СК, усиновленням визнається прийняття усиновлювачем на підставі рішення суду у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина. Але на відміну від чинного Кодексу про шлюб та сім’ю України (далі —КШС), новий закон передбачає, що усиновленою може бути не лише дитина (особа, яка не досягла 18 років), а й повнолітня людина (за умови, що вона не має матері та батька або була позбавлена їхнього піклування).
Бажаючий усиновити чужу дитину мусить бути не лише повнолітньою дієздатною особою, а й неодмінно старшою за цю дитину не менш як на п’ятнадцять років (КШС допускає з поважних причин зменшення цієї різниці, а СК — ні). У разі всиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років.
СК детально регламентує не лише різні аспекти процедури всиновлення, а й облік дітей, які залишилися без батьківського піклування і можуть бути всиновлені, а також (що не менш важливо з огляду на черги) облік осіб, які бажають усиновити дитину. Такий облік ведеться відповідними відділами (управліннями) місцевих державних адміністрацій, а централізовано в масштабах держави — Центром з усиновлення дітей при Міністерстві освіти та науки України.
Передбачаючи всиновлення іноземцем в Україні дитини на загальних підставах, СК разом з тим висуває до такого всиновлення низку додаткових умов. Так, іноземець може всиновити дитину з українським громадянством, якщо вона не менше року перебуває на обліку в Центрі з усиновлення. І якщо протягом цього року не виявиться бажаючих з громадян України всиновити цю дитину або взяти її під опіку чи піклування до себе в сім’ю. Ще одна умова до іноземця-всиновлювача — можливість забезпечити дитині не менші за обсягом права, ніж передбачені українським занонодавством.
Новий кодекс передбачає також збереження за всиновленою дитиною громадянства України до досягнення нею вісімнадцяти років. Якщо діти всиновлені іноземцями і проживають за межами України, відповідна консульська установа за дорученям МЗС України веде облік таких дітей і здійснює нагляд за дотриманням їхніх прав до досягненння ними вісімнадцятилітнього віку.
Опіка і піклування встановлюються над дітьми, які залишилися без батьківського піклування: опіка — над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування — над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.
Перебуваючи під такою опікою або піклуванням, дитина має право:
1) на проживання в сім’ї опікуна або піклувальника;
2) на забезпечення їй умов для всебічного розвитку, освіти, виховання і на повагу до її людської гідності;
3) на збереження права користування житлом, у якому вона проживала до встановлення опіки чи піклування;
4) на захист від зловживань з боку опікуна чи піклувальника.
І нарешті про нововведення — патронат над знедоленими дітьми. За договором про патронат орган опіки та піклування передає дитину-сироту (або позбавлену батьківського піклування з інших причин) на виховання за плату в сім’ю іншої особи (патронатного вихователя) до досягнення дитиною повноліття. Для цього потрібна згода самої дитини (якщо вона досягла такого віку, що може її висловити).
Розмір плати за виховання дитини патронатному вихователю визначається за його домовленістю з органом опіки та піклування. Зі свого боку патронатний вихователь зобов’язується: 1) забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо; 2) створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку; 3) захищати дитину, її права та інтереси як опікун або піклувальник.
Договір про патронат припиняється в разі відмови від нього вихователя або дитини, яка досягла чотирнадцяти років. Він також може бути розірваний за згодою сторін або за рішенням суду в разі невиконання вихователем своїх обов’язків або якщо між ним та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають виконанню обов’язків за договором.
Звертаємо увагу, що певні правові засоби захисту прав дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачені й іншими законами України, зокрема Кримінальним кодексом. Так, КК України передбачає кримінальну відповідальність за: злісне невиконання обов’язків з догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування (ст. 166); зловживання опікунськими правами (ст. 167); розголошення таємниці всиновлення (ст. 168); незаконні дії з усиновлення (ст. 169).
Для довідки: СК ухвалено парламентом 10 січня 2002 р. Він набирає чинності з 1 січня 2003 р. З повним його текстом можна ознайомитися в «Голосі України» за 26 лютого ц. р.
Ведучі рубрики нагадують норму ст. 68 Конституції України: «Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності»
Микола МЕЛЬНИК, кандидат юридичних наук.
Анатолій БЕНЬ, оглядач «Голосу України».