Україна і Малайзія мають великі можливості для співробітництва, але майже не використовують їх. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час учорашньої зустрічі з міністром закордонних справ Малайзії Саєдом Хамідом Албаром.
Договірно-правову базу для такого співробітництва ще належить створити. Під час нинішнього візиту малайзійської делегації до Києва було обговорено можливість створення змішаної україно-малайзійської комісії з питань торговельно-економічної співпраці. На думку Володимира Литвина, поки що у наших країн немає особливих підстав пишатися досягнутими результатами. Доказом цього Голова ВР вважає вкрай низький товарообіг між двома країнами — менш як 60 млн. доларів. Володимир Литвин зауважив, що треба активніше використовувати наші можливості в гуманітарній, а також у військово-технічній галузі. Щодо останньої, то Україна брала участь в оголошеному Малайзією тендері на закупівлю танків, але, на жаль, програла. Проте інтерес до українських технологій в Малайзії є.
За словами Саєда Хаміда Албара, малайзійців в Україні приваблює і місцева система освіти. Нині в нас навчаються майже 200 малайзійських студентів, переважно майбутніх медиків.
Володимир Литвин вважає, що контакти на міжпарламентському рівні сприятимуть розвиткові двостороннього співробітництва в усіх галузях. Міністр закордонних справ Малайзії, у свою чергу, нагадав, що наші країни «плідно співпрацювали в ООН» і сьогодні в Києва та Куала-Лумпур збігаються погляди на чимало міжнародних проблем.