Денне і вечірнє засідання 17 грудня
Гострі дискусії про те, розглядати чи не розглядати перший пункт порядку денного про звільнення Голови Нацбанку Володимира Стельмаха, тривали. Після чергової перерви Володимир Литвин надав слово голові Комітету ВР з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту Валентину Матвєєву, який повідомив: на підставі проведеного аналізу регламентний комітет дійшов висновку, що проведене голосування з розгляду питання по Нацбанку є недійсним.
Це ще більше розпалило настрої в сесійному залі. Слово від більшості попросив народний депутат Ігор Шаров. Від імені колег Раїси Богатирьової, Катерини Ващук, Степана Гавриша, Богдана Губського, Леоніда Кравчука, Володимира Пєхоти, Валерія Пустовойтенка, Миколи Гапочки та від себе вніс проект постанови ВР «Про порядок проведення голосування щодо прийняття рішень з окремих питань, що належать до повноважень Верховної Ради України і включені або згідно з чинним законодавством вважаються включеними до порядку денного другої сесії Верховної Ради четвертого скликання».
Коротше кажучи, йшлося про голосування іменними бюлетенями. Водночас Ігор Шаров для підрахунку іменних бюлетенів запропонував створити тимчасову лічильну комісію.
У проекті постанови, зокрема, зазначалося, що порядок голосування іменними бюлетенями застосовуватимуть і в інших випадках фізичного перешкоджання веденню пленарних засідань ВР.
Головуючий Володимир Литвин для проведення голосування за внесений проект постанови оголосив годинну перерву.
У наелектризованій атмосфері Перший заступник Голови ВР Геннадій Васильєв поінформував сесійний зал про результати голосування. У ньому взяли участь 229 народних депутатів, і всі проголосували «за». Отож постанову ВР про голосування іменними бюлетенями було прийнято. Голова тимчасової лічильної комісії Володимир Заєць попросив годину для його організації.
Після перерви він доповів сесії, що на засіданні тимчасової лічильної комісії затверджено форми бюлетенів для іменного голосування. Їх дві. Бюлетенями першої форми відбудеться голосування за проект постанови про звільнення Володимира Стельмаха з посади Голови Нацбанку. Бюлетенями другої форми народні депутати голосуватимуть з трьох наступних питань: за проекти постанови ВР про призначення Сергія Тігіпка на посаду Голови Нацбанку, про голів і перших заступників голів комітетів ВР четвертого скликання, голови і першого заступника голови спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації та скасування результатів голосування за постанову ВР про прийняття у другому читанні проекту закону про держбюджет-2003.
Кожний народний депутат в іменний бюлетень мав вписати прізвище, номер посвідчення, а також засвідчити своє волевиявлення: «за», «проти», «утримався» і поставити особистий підпис.
Протоколи тимчасової лічильної комісії скріплені відповідними підписами її членів. Голосування було призначено з 15-ї до 17-ї години у залі на третьому поверсі ВР.
Голосування і підрахунок результатів непередбачено затягнулися. Вечірнє засідання Голова ВР Володимир Литвин розпочав майже о вісімнадцятій годині. Зареєструвалися 322 народні депутати. У перерві парламентарії давали інтерв’ю. Богдан Гавриш сказав журналістам, що «це абсолютно легітимне голосування, і воно може стати звичною практикою для ВР у випадках, коли трибуна буде фізично блокуватися представниками опозиції». Валерій Коновалюк переконаний, що влада лише тоді заслуговує на повагу, якщо вміє захищатися. Якщо сьогодні виривають з рук Голови ВР мікрофон і намагаються блокувати питання, які з погляду права абсолютно прийнятні, то це свідчить про безвідповідальність частини народних депутатів.
Голова тимчасової лічильної комісії Володимир Заєць оголосив результати голосування іменними бюлетенями: за звільнення Володимира Стельмаха з посади Голови Нацбанку проголосували 232 народні депутати, проти — 10, утримався — 1; за призначення Сергія Тігіпка на посаду голови Нацбанку — 232, проти — 10, утримався — 0; про голів і перших заступників голів комітетів ВР четвертого скликання, голову і першого заступника голови спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації за — 229, проти — 126, утримався — 1; про скасування результатів голосування за постанову ВР про прийняття у другому читанні проекту закону України «Про держбюджет-2003» за — 227, проти — 13, утрималися — 2.
Вечірнє засідання головуючий оголосив закритим.