Черговий ІV з’їзд політичної партії «Трудова Україна» пройшов досить незвично: місця у президії порожнювали. Адже політвиконком партії, усі члени якого — народні депутати України, мусили перебувати на іншому «полі бою» — в парламенті.

Лідерові «Трудової України» Сергію Тігіпку довелося кілька разів курсувати між Українським домом, у якому проходив з’їзд, та Верховною Радою, де відбувалося голосування за ротацію керівництва Нацбанку. На порядку денному з’їзду було лише одне питання: доповідь лідера партії. У ній С. Тігіпко наголосив, що до наступних парламентських виборів 2006 року «Трудова Україна» має прийти з конкретними справами і результатами, які партія реалізовуватиме через законодавчі ініціативи та своє представництво у виконавчій владі. Для цього буде розроблено програму практичних дій, першим етапом якої мають стати розробка і прийняття законопроектів з питань охорони здоров’я, трудових відносин, житлово-комунальної сфери та розвитку підприємництва. У квітні 2003 року плановано прийняти нову програму партії.

З’їзд не було закрито, вирішено розглянути всі організаційні питання на його другому етапі, який відбудеться наприкінці січня наступного року. Очевидно, тоді буде розв’язано і питання про нового лідера «Трудової України», адже Сергій Тігіпко після обрання Головою НБУ вже не може очолювати будь-яку партію.

* * *

Коментуючи на прес-конференції обрання його Головою НБУ, Сергій Тігіпко заявив, що в нього немає жодних сумнівів у легітимності голосування підписами на іменних бюлетенях. «Це найдемократичніший і найвідповідальніший шлях прийняття важливих рішень», — сказав він. Водночас С. Тігіпко вважає, що «є сенс» у тому, щоб посаду Голови НБУ не включали до політичного розподілу посад у коаліційному уряді. Але на сьогодні досягти успішної роботи уряду без координації дій з Нацбанком неможливо. «Більшість взяла на себе відповідальність і мусить відповідати», — наголосив С. Тігіпко.

Він також зазначив, що опозиції залишили «дуже вузьке коло» для діяльності. Тому ймовірно, що невдовзі доведеться повернути опозиції деякі парламентські комітети.