В  українському соціумі є кілька перманентних явищ, без яких важко уявити наше життя. Це щорічна боротьба за урожай, призовна кампанія і грип. І коли на ланах країни та в її армійських лавах працює та служить певна частина населення, то грипують усі. Грип за його епідеміологічним охопленням можна вважати всенародною хворобою.

Грипують усі!

Ця зима, на жаль, не буде винятком. Мало того, вірусологи прогнозують інтенсивний спалах захворювання, ініціатором якого буде вірус В (Гонконг), а тріумфальна хода грипу розпочнеться з другої половини січня. Цей прогноз грунтується на закономірностях епідеміологічного процесу. Він за своєю природою циклічний: фази піднесення захворюваності на грип чергуються з фазами відносного затишшя. І якщо торік лише в 11 із 25 областей України активно хворіли на грип, то нинішнього року, вочевидь, гонконгівський вірус візьме реванш на більшій території країни.

Я щеплення не боюся:будуть гроші — уколюся

В очікуванні цієї атаки лікарі не рекомендують покладатися на «а може пронесе». Найефективнішим засобом запобігання хворобі є вакцинація. За даними медичної статистики, 90 відсоткам прищеплених громадян вдається уникнути лікарняного в період епідемії. На жаль, вітчизняна фармакологія не виробляє вакцин проти грипу. Для його профілактики використовують зарубіжні. Переважно це — «Інфлувак», «Ваксигрип», «Флюарикс».

Щеплення роблять у спеціальних маніпуляційних кабінетах. До того ж їх «убивча сила» до вірусу виявляється не миттєво після ін’єкції. У дорослої людини захисні антитіла формуються за два тижні, а в дітей — за місяць після вакцинації. І ще. Набутий в результаті щеплення імунітет діє протягом півроку. Лікарі рекомендують внутрішньом’язову профілактику грипу проводити щороку, особливо людям із так званої групи ризику: пенсіонерам, особам з хронічними захворюваннями тощо. Бо наслідки від захворювання на грип для них можуть бути найтрагічніші. У США, приміром, щороку в результаті епідемії грипу помирають 40—60 тисяч осіб. У нашій країні, схоже, цю статистику засекречено на рівні Міністерства охорони здоров’я. У вітчизняних епідеміологічних бюлетенях кількість смертей обчислюється десятками випадків. До «чорного списку» не потрапляють смерті, спричинені хронічними захворюваннями (серця, нирок, легень тощо), що їх спровокувала або ускладнила епідемія.

На жаль, у контексті відсутності на практиці безплатної медичної допомоги (крім швидкої) в нас немає і безплатної профілактики захворюваності. Вакцинація грипу зазвичай провадиться за гроші населення. Однак аж ніяк не всі громадяни можуть витратити на щеплення від 70 гривень і більше. Тому зостається протистояти очікуваній атаці гонконгівського вірусу народними засобами — їсти більше цибулі та часнику, не хвилюватися, робити зарядку і дотримуватися режиму дня.

З’їжте часник і викличте лікаря

Кожному потенційному борцю з грипом необхідно навчитися розпізнавати його на ранній стадії. Хвороба починається з високої температури і сильного головного болю. Хворий може відчувати біль у м’язах, різь в очах, слабкість, сонливість. У такому стані слід якнайбільше пити теплої рідини: чай з лимоном, калиною, малиною, медом.

Не можна збивати температуру нижче за 39 градусів! Не заважайте організмові боротися з недугою — за підвищеної температури наш організм виробляє власний антивірусний білок інтерферон. На цьому етапі хвороби не треба вживати ліки «швидкої допомоги» на кшталт флюколду. Вони ліквідують симптоми (знижують температуру, знеболюють), але при цьому не впливають на сам вірус, що потім може спричинити ускладнення.

За нашої несприятливої екологічної ситуації, суцільного імунодефіциту, незбалансованого харчування в боротьбі з грипом без антибіотиків навряд чи можна обійтися. І традиційної бабусиної «калини-малини» буде замало. А втім, один принцип в ефективному протистоянні шкідливому «вненародному» вірусові все-таки незмінний: відчули перші симптоми захворювання — викличте лікаря!