Наявний високий рівень стратегічного партнерства Києву і Москві потрібно перекласти на мову практичних дій. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічі українських парламентаріїв з членами офіційної делегації Держдуми Росії на чолі з її Головою Геннадієм Селезньовим. Візит делегації російських депутатів до Києва важливий і символічний: напередодні Року Росії в Україні підбиваються підсумки Року України в Росії. Крім того, нинішні переговори дають старт новому починанню — 14—15 січня в столиці України вперше засідатиме спільна міжпарламентська україно-російська група. Її мета — конкретне практичне співробітництво між Верховною Радою та обома палатами російського парламенту.
Між українськими депутатами та їхніми російськими колегами в стінах Верховної Ради відбулася відверта розмова.
Можливо, якби зустрічі парламентаріїв були частіші, то наболілих проблем у взаєминах країн зменшилося б. Може, це лише ілюзія, але факт залишається фактом —останній раз Геннадій Селезньов був у Києві 1998 року, а делегації Думи і тим паче Ради Федерації, на жаль, не часті гості у нас... І хоча, за зізнанням Селезньова, ці чотири роки промайнули для нього як одна мить, є надія, що тісніші контакти і глав парламентів, і депутатських груп матимуть користь для наших країн.
Є сподівання, що створена спільна група парламентаріїв (20 осіб з українського боку і стільки само — з російського) сприятиме пожвавленню міжпарламентського діалогу і переведе його із площини загальних розмов і висування взаємних претензій у площину спільних дій. Адже домовленості про це було досягнуто ще під час візиту Володимира Литвина до Москви, і тоді йшлося про те, що перше засідання групи відбудеться в листопаді. На жаль, запитання про те, чому намічене на листопад засідання перенесено на січень, поставити не вдалося через ліміт часу, що його було відведено на запитання журналістів. А тим часом в інтерв’ю «ГУ» напередодні свого візиту Геннадій Селезньов заявив, що «наші парламентські відносини інтенсивні і не заморожені», а порушення деяких планів має об’єктивні причини.
На нинішній зустрічі, за словами прес-секретаря глави ВР Лариси Троян, російські депутати зрештою визнали, що проблема російської мови — внутрішнє питання України, і не варто гаяти догороцінний час на його обговорення. Наші депутати, зокрема голова фракції БЮТ Юлія Тимошенко, порушували дуже гострі нині соціальні питання. Не обійшли депутати і економічні проблеми. Приміром, лідер фракції «Наша Україна» Віктор Ющенко спробував з’ясувати, хто саме вставляє палиці в колеса нашому торгово-економічному співробітництву, назвати авторів, завдяки діяльності яких товарообіг між Україною і Росією цього року зменшився на чверть. На запитання журналістів, хто все-таки в цьому винен, адресоване Литвину і Селезньову, глави парламентів відповіли, що точно не законодавча влада. Водночас Володимир Литвин зазначив, що слід зупинитися і подумати, що відбувається, до того ж не зазіхати на суверенітети одне одного. Він також вважає, що це предмет неполітичних дискусій. А спікер Держдуми вбачає панацею від усіх проблем у вступі України до ЄврАзЕС, в якому знято практично всі види мита.
Одним із завдань візиту було знайомство представників фракцій і комітетів Держдуми з їхніми українськими колегами. Воно відбулося, «мовний бар’єр», на думку більшості депутатів, здолали і попереду у них —конкретна робота, результатів якої очікують і в Росії, і в Україні.