Саме такою за схемою бачить політичну коаліцію відомих опозиційних партій один із лідерів УРП «Собор» і парламентської фракції БЮТ Анатолій Матвієнко. Політична пара з «однорідних» «Нашої України» і Блоку Юлії Тимошенко плюс соціалісти, плюс комуністи (2 («Наша Україна» і БЮТ) + 1 (СПУ) + 1 (КПУ).
Таке бачення А. Матвієнко висловив журналістам у перерві ХІІІ з’їзду Української республіканської партії «Собор», що минулої суботи відбувся у Києві.
Лідер «соборних» не зважив за необережне назвати речі своїми іменами в «сусідньому політичному обійсті», не обійшов критичним словом можливої «перебіжки» з фракції «НУ» майже 20 народних депутатів-«зрадників», порадивши лідеру блоку «Наша Україна» позбутися їх і «не тримати мертве тіло, бо те, що має впасти, — все одно впаде».
А щодо безпосередньо Віктора Андрійовича, то, «якщо Віктора Ющенка оберуть Президентом України і при цьому він не буде спиратися на потужну партію, то він буде новим Леонідом Кучмою», адже оточення такого нового глави держави, на думку лідера УРП «Собор», «буде його висмоктувати та виведе у вороги України».
А сам лідер «нашоукраїнців» Віктор Ющенко, виступаючи на з’їзді, наголосив, що «Наша Україна» підтримує ідею переговорів з Українською республіканською партією «Собор» стосовно політичної консолідації. І сенсаційно (як для нього) заявив: «Ми не маємо справжньої української влади — патріотичної і чесної. Чинна влада довела, що нездатна з юрби зробити націю».
В опозиційних лавах також не без «різновекторності». Скажімо, у кулуарах з’їзду Левко Лук’яненко, нагадавши про певну співпрацю з лівими, зокрема КПУ, зосередив увагу журналістів на намірах «Собору» йти «на тісні контакти лише з тими партіями, які мають схожі програми». Натомість його політична соратниця Юлія Тимошенко вважає, що БЮТ готовий до співпраці з усіма опозиційними силами, в тому числі з комуністами. «Ми не повинні відпускати їх у табір влади», — додала, як передає УНІАН, Юлія Володимирівна.
Нинішній з’їзд ухвалив резолюцію із закликом до об’єднання опозиційних сил з метою оновлення влади, яку у цьому документі названо «злочинним режимом». Як знак підтвердження партійного курсу — і переобрання головою партії Анатолія Матвієнка.