Саме так назвав Віктор Ющенко голосування за звільнення з посади Голови Нацбанку Володимира Стельмаха і зарікся відступати. Однак лідеру «Нашої України», схоже, все-таки доведеться цей «бастіон» здати і записати на свій політичний рахунок ще один тактичний програш.
Тиждень у парламенті розпочався досить спокійно, але напруження наростало зсередини. Після засідання погоджувальної ради у понеділок питання про перерозподіл парламентських комітетів у порядку денному не було. Хоча проект відповідної постанови вже був готовий і офіційно внесений до ВР, а лідери «більшовицьких» фракцій запевняли: це питання таки голосуватимуть у четвер. Рухався у спокійному ритмі й бюджетний процес: у вівторок лідери депутатських фракцій і груп домовилися з прем’єром В. Януковичем відкласти голосування за основний фінансовий документ держави на тиждень, а в четвер прийняти низку законів, які сприятимуть наповненню доходної частини бюджету (про оподаткування прибутку підприємств, митні збори тощо).
Однак у четвер до бюджетної теми так і не дійшло: коли глава парламенту В. Литвин намагався поставити на голосування питання про звільнення з посади Голови НБУ В. Стельмаха, опозиція заблокувала на весь день не лише парламентську трибуну, а й всю роботу ВР, переконуючи, що повторне голосування є порушенням Регламенту. А отож відтягнули і найболючіше для опозиції питання: перерозподіл парламентських комітетів.
Уперше з початку роботи ВР четвертого скликання політична боротьба у стінах на вулиці Грушевського велася не парламентськими, а вуличними методами — з бійками, викрученими мікрофонами і потрощеними комп’ютерами. Всі мимоволі згадали про не такі вже й далекі в часі події — «оксамитову революцію», Український дім, прийняття Земельного кодексу. І все-таки пізно ввечері, після кількагодинної розмови фракційних лідерів, нарешті народився компроміс —голосування стосовно В. Стельмаха було відкладено, і вже у п’ятницю парламент розглядав бюджетонаповнюючі закони, за які опозиція, щоправда, відмовилася голосувати.
Крапку в політичному протистоянні у стінах парламенту не поставлено. Навпаки — воно дозріває до свого апогею. Питання про Голову НБУ просто так «зникнути» не може: Президент вніс до ВР уже третє подання, бо В. Стельмах сам написав заяву про своє звільнення. І за Кодексом законів про працю він може пропрацювати на цій посаді лише два тижні. А якщо блокування роботи парламенту триватиме, Верховна Рада може виконати свій конституційний обов’язок — надати згоду на звільнення та призначення Голови НБУ — не лише за допомогою системи «Рада», а, скажімо, голосуванням іменними бюлетенями. Переходити в Український дім «більшовики» вже не збираються.
Інше питання — що важливіше для «Нашої України» (а саме вона найбільше зацікавлена у «збереженні» В. Стельмаха у кріслі Голови НБУ)? Уникнення перевірок нинішньої й попередньої діяльності Нацбанку, зокрема і за головування В. Ющенка, чи збереження за собою керівних посад у парламентських комітетах та можливості хоч якось впливати на роботу уряду? Чи остаточний перехід в опозицію та «братерство» з іншими опозиційними фракціями? Досягти першого, як ми вже пояснили, «нашоукраїнцям» навряд чи вдасться. Довго залишатися Нацбанку без голови — небезпечно, бо це одразу позначиться і на курсі національної валюти, і на біржових котировках. З «братерством» також проблеми, бо не встиг В. Ющенко заявити, що вже готова до підписання політична угода про створення опозиції з соціалістами та бютівцями, як О. Мороз зробив свій хід конем: без комуністів соціалісти не гратимуть. А ось за решту речей ще можна позмагатися, зокрема й за бюджетний комітет, який, як подейкують у парламентських кулуарах, за певних умов таки може залишитися у «НУ» і Петра Порошенка.
Минулого тижня для «Нашої України» пролунав ще один тривожний дзвінок — з її лав вийшло одразу п’ятеро депутатів, серед яких другий номер у виборчому списку блоку Олександр Стоян, один із керівників виборчого штабу Володимир Макеєнко та потужні бізнесмени Василь Бартків, Олександр Римарук та Ігор Насалик. І, зверніть увагу, саме з політичних причин. О. Стоян тому, що як профспілковий лідер хоче брати участь у прийнятті важливих соціальних законів, а фракція «Наша Україна» останнім часом здебільшого всі голосування блокує. А І. Насалик в інтерв’ю Укрінформу заявив: фракцією керують не національно-демократичні сили, а оточення Віктора Ющенка, яке не має до цих сил жодного стосунку. А сам В. Ющенко — «найбільш авторитарна людина в українському суспільстві», і приймає рішення «так, ніби він уже президент». І. Насалик спрогнозував, що до кінця року з фракції «Наша Україна» можуть вийти ще майже 20 депутатів. Кілька колишніх «нашоукраїнців» та їх симпатиків, зокрема той же І. Насалик та попередній глава парламенту І. Плющ, уже заявили про намір створити нову депутатську групу «Вільні демократи». Кажуть, що вона вже налічує 22 парламентарії.
Утім, час нелегких випробувань настав не лише для опозиції, а й для більшості. Як сказав, перебуваючи у Харкові, Президент України Леонід Кучма, парламентська більшість нині «перевіряється на міцність». Адже хоча вона сьогодні й налічує 236 голосів, саме тепер їй доведеться довести свою відповідальність і за діяльність уряду, і за прийняття законів, і за бюджетний процес, зрив якого загрожує небезпечним економічним та соціальним вибухом.